RAZDOR OKO KOSOVA

Tadić neće doći na inauguraciju u Zagreb

 YouTube

BEOGRAD - Nakon informacije da kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu putuje u Zagreb na inauguraciju Ive Josipovića, srbijanski predsjednik Boris Tadić potvrdio je za B92 kako on neće doći.

Prištinski dnevnik 'Zeri' prenio je ranije da je glasnogovornik predsjednika Kosova Xhavit Beqiri izjavio kako će Fatmir Sejdiu prisustvovati inauguraciji novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. - Predsjednik Kosova će ići u Zagreb kao predsjednik samostalne i neovisne države - rekao je Beqiri. Za ovaj posjet kosovska je delegacija navodno već rezervirala hotelske sobe.

Nakon ove vijesti, kabinet predsjednika Srbije, potvrdio je da Boris Tadić neće prisustvovati inauguraciji koja je zakazana za 18. veljače.

Tadić je već ranije rekao kako smatra da bi njegova nazočnost zajedno sa Sejdiuovom značila da Srbija na neizravan način priznaje neovisnost i državnost Kosova.

Srbijanski je čelnik podsjetio da je njegova zemlja spremna sudjelovati na regionalnim skupovima na kojima će Kosovo nastupati kao UNMIK-Kosovo ili Kosovo-UNMIK, čime se, kako je rekao, poštuju i međunarodni sporazumi.

Tadić je također najavio da će pred Vijećem sigurnosti UN-a u petak, na sjednici na kojoj će se razmatrati situacija na Kosovu, govoriti i o posljednjoj izjavi hrvatskog predsjednika na odlasku Stjepana Mesića.

Podsjetimo, Mesić je jučer izjavio kako bi reagirao vojnom intervencijom na eventualno izglasavanje neovisnosti na referendumu u Republici Srpskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:28