POZDRAV GENERALIMA

Tadić najoštrije osudio izjavu J. Kosor: Neodgovorno je u kampanji veličati ratne zločince

Izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja, kaže Tadić
 AFP

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju je "najoštrije osudio" izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi 16. obljetnice Oluje u Kninu, kojom je ona pozdravila hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, objavljeno je na web stranici srbijanskog predsjednika.

- Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika - stoji u priopćenju.

U priopćenju se ističe "da je vojna akcija Oluja dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine", a Tadić smatra kako je "vrlo važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostupanjski osuđeni, nalaze u Den Haagu".

- Izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja koje pokušavaju svoju suradnju podići na višu razinu poslije teških sukoba koji su se dogodili 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije i koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta - dodao je Tadić.

Tadić je u priopćenju istaknuo da se "ratni zločinci nikada ne smiju veličati i podvukao da predstavnici demokratske države Srbije, koja je surađujući sa Haškim sudom izručila 46 optuženih za ratne zločine, nikada to nisu činili".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:39