POVIJESNI DOGAĐAJ U BEOGRADU

Tadić najavio posjet Vukovaru: Pustite da Ivo i ja odredimo trenutak

Beograd,180710.Susret predsjednika Hrvastke i Srbije.Na fotografiji: Ivo Josipovic i Boris Tadic.Foto: CROPIX
 CROPIX

Imali smo oscilacija u odnosima, nekada su oni bili i teški i problematični, ali to je iza nas i našli smo put za suradnju i dobrosusjedske odnose, kazali su nakon susreta u velebnoj, ali nagriženoj zubom vremena zgradi SIV-a ( Savezno izvršno Vijeće) Ivo Josipović i Boris Tadić.

Kako bi to potvrdilo na djelu uzlaznu liniju odnosa predsjednici su najavili da bi građani obiju zemalja međusobnu granicu uskoro mogli prelaziti samo s osobnim iskaznicama, da je učinjen značajan pomak u traženju i identifikaciji nestalih osoba iz rata te da se polako vraća i opljačkano kulturno blago, pa je istaknuto kako će za ovog posjeta Hrvatskoj biti vraćena ikona iz Dalja.

Tadić je također odgovarajući na pitanje o “nedavnim traumatičnim odnosima dviju zemalja” kazao kako će sigurno doći u Vukovar, gdje ga se ne treba posebno pozivati “ali dopustite da Ivo i ja odredimo najbolji trenutak”. Tadić je pohvalio Josipovićevu nedavnu “mirovnu turneju” i posjete mjestima stradanja svih strana u ratu, kazavši da će i on to učiniti.

Predsjednici su se založili za konačno riješenje traumatičnog pitanja nestalih osoba s obje strane, založivši se za razmjenu dokumentacije, a Josipović je kazao kako je hrvatska strana predala Srbiji dokumentaciju o nestalima u vukovarskoj bolnici, te logorima Begejcima i Staćevu, a hrvatski predsjednik predstavio je nakon sastanka Borisu Tadiću i Predraga Freda Matića, svog savjetnika za pitanja branitelja koji je prošao pakao srbijanskih logora nakon pada Vukovara.

U vezi s pitanjem povrata proganih Srba, Tadić je zatražio da Hrvatska poštuje stanarska prava te produži rok za priznavanje stanarskog prava proganih Srba.

Atmosfera razgovora dvojice predsjednika u Beogradu gdje se također osjeća ljetna praznina, bila je naglašeno prijateljska , a oba su predsjednika jedan drugom govorili “ti”, nazivali se imenima, komplimentirali si ( poput onoga da je “Ivo bolji nogometaš od mene”, a “Boris je bolji košarkaš”).

Gotovo usput predsjednici su spomenuli najneugodnije pitanje međusobnih odnosa međusobne tužbe za genocid ( taj termin su naglašeno izbjegli spomenuti oba predsjednika). Josipović je kazao kao su tužbe otvorile pitanja koja se trebaju riješti, a obje strane ih sada zajednički rješavaju. Tadić se založio za vansudsku nagodbu.

- Neka tužbe stoje, a mi ćemo rješavati probleme iz njihova sadržaja, kazao je Josipović. Tako da je dojam da se obje strane na elegantan način žele izbaviti od tog pitanja.

Tako je i Kosovo, kao pitanje koje poput kamena smutnje stalno visi nad hrvatsko-srpskim odnosima bilo u drugom planu.

Povijesni posjet

Josipovićev posjet, može se nazavati povijesnim, jer je ovo prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika Beogradu nakon što je Srbija 2006 godine, poslije raspada srpsko-crnogorske državne zajednice, ponovno uspostavila svoju neovisnot, kazao je Tadić čak dva puta. Inače, “bandere” na središnjim beogradskim ulicama ukrašene su zastavama obiju zemalja, a Josipović je posadio drvo u nekadašnjem Titovom parku prijateljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:28