BRZA REAKCIJA

Swoboda ljut na mađarskog premijera Orbana: Ne može reći da će do travnja sve biti gotovo. Hrvatsku čeka još puno posla

'Neodgovorno je to što je učinio premijer Orban. Ne može govoriti da će do travnja sve biti zaključeno'
 Bernard Čović/CROPIX

Mađarski premijer Viktor Orban sigurno je obradovao sve u hrvatskoj Vladi kad je rekao kako je posao ulaska u Europsku uniju za Hrvatsku praktički gotov. Da veselje ne bi potrajao pobrinuo su se izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda.

- Neodgovorno je to što je učinio premijer Orban . Ne može govoriti da će do travnja sve biti zaključeno jer ima još puno posla. Hrvatskoj treba poticaj da završi preostali posao u ovih nekoliko tjedana. Nezadovoljan je takvim izjavama bio i Štefan Fuele (povjerenik za prošitenje op.a.). Najbolje je pričekati 11. ožujka kada će Europska komisija ocijeniti ispunjava li Hrvatska zadane kriterije u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" - komentirao je Swoboda cijelu nastalu situaciju i prerane optimistične najave.

Za Hrvatsku je nesreća to što su Bugarska i Rumunjska u EU ušle bez verifikacijskih mehanizama, a dobro se zna kakvo je u tim državama trenutno stanje. Zato će Hrvatska ispaštati za takve pogreške čelnika EU .

- Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska, a da bi to postigla mora se boriti protiv korupcije - kazao je Swoboda.

Signal su sve ove riječi napšoj Vladi da se ne opušta jer upravo je Swoboda ključna osoba za hrvatsko potpisivanje pristupnog ugovora s EU. Sljedeći tjedan predat će posljednje izvješće o napretku Hrvatske, na temelju čega bi se u lipnju mogli završiti pregovori, a zatim bi Swoboda mogao u listpadu predložiti Europskom parlamentu davanje suglasnosti za završetak pregovora. To je preduvjet za potpisivanje pristupnog ugovora i njegovu ratifikaciju u zemljama članicama.

Sve ovisi o naporima hrvatske Vlade da suzbije korupciju, učini potrebne reforme u pravosuđu i time dokaže kako je Hrvatska sposobna za društvo izabranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:08