OBJAŠNJENJE ROKOVA

Swoboda: Članstvom 2013. Hrvatska bi ušla u knjigu rekorda

Slučajem Sanader Vlada pokazuje da nitko nije iznad zakona. Pronaći ćete rješenje. To nije pitanje koje blokira zaključenje pregovora

BRUXELLES - Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta usvojio je izvješće o Hrvatskoj, kojim podupire što brže zaključenje pregovora o članstvu u EU. Razgovarali smo s Hannesom Swobodom, austrijskim zastupniko m koji je i autor izvješća.

Različito se tumačila vaša izjava o tome kada Hrvatska može realno postati članica EU, a spomenuli ste i 2014. godinu koja se mnogima čini predaleko. Koja je točno vaša procjena?

- Rekao sam jasno da je najraniji rok 1. siječnja 2013., a najkasniji 1. siječnja 2014. godine. To je realno, a članstvo 1. siječnja 2013. ušlo bi u svojevrsnu knjigu rekorda i bila bi to izuzetno brza procedura.

Hrvatska mora postati članica do 1. siječnja 2014. kako bi te godine sudjelovala na europskim izborima.

Zašto bi hrvatska ratifikacija bila sporija od ratifikacije za svih deset novih članica u paketu, koja je trajala samo godinu dana?

- Zato što bi proces ratifikacije za Hrvatsku mogao početi najranije u listopadu ove godine, a završio bi u studenome 2012. pa bi bilo logično da siječanj 2013. bude prikladan datum ulaska Hrvatske u EU . Ja sam pažljiv s predviđanjima kako ne bi bilo novih razočaranja. Ponavljam da se svi moramo potruditi da postignemo raniji rok, znači početak 2013.

Predviđate li komplikacije u slovenskoj i nizozemskoj ratifikaciji?

- Uvijek može biti komplikacija, ali se moramo potruditi da ih ne ne bude i da proces okončamo što brže.

U vašem su izvješću naglašeni borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. Ispunjava li Hrvatska taj uvjet i procesuira li se prikladno slučaj Sanader?

- Moja je poruka, a to je i poruka drugih, da Vlada tim slučajem pokazuje kako nitko, bez obzira na koliko je visokom položaju, nije iznad zakona. Istraga se provodi čak i nad bivšim premijerom, koji je iz vladajuće stranke, a to dokazuje da je ova Vlada spremna duboko ići u borbi protiv korupcije. 1 Je li ovo što je Hrvatska učinila protiv korupcije dovoljno da Europska komisija u ožujku izvijesti da je su ispunjena mjerila za zatvaranje Poglavlja 23?

- Nadam se da će Hrvatska sljedeće tjedne iskoristiti i za druge stvari iz Poglavlja o pravosuđu, kao što su depolitizacija sudstva i funkcioniranje pravosuđa na način koji će zadovoljiti Komisiju, članice i Europarlament.

Što mislite o uvjetu o restrukturiranju brodogradilišta? Hoće li Hrvatska na vrijeme ispuniti uvjete?

Vlada je svjesna da ne može nastaviti s davanjem državne potpore. Dužnost Vlade jest da pronađe rješenje uzimajući u obzir gospodarski i socijalni element, a Europska komisija i članice će pomoći. To nije pitanje koje blokira zaključenje pregovora.

Godine i rokovi

2007.

Sanader je 2004. izjavio da ćemo 2007. biti u EU

2009.

Kada je Hrvatska dobila datum za početak pregovora, 2009. se smatralo realnom za članstvo u EU

2010.

Europska komisija spominje 2010. kao novi rok za zaključenje pregovora

2011.

Prvo ožujak 2011., a poslije lipanj spominju se kao rok za zaključenje pregovora

2012.

Da se pregovori zaključe na proljeće 2011., još bi bilo moguće članstvo u 2012.

2013.

Potpiše li se ugovor o pristupanju na jesen, članstvo je moguće početkom 2013.

2014.

Posljednji Swobodin rok

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:58