SLUČAJ MITO

SVJEDOK 'Tražio je od mene da HDZ-ovki ponudim mjesto u SDP-u SABO 'To je laž'

Osijek, 130514.Na Zupanijskom sudu u Osijeku pocelo sudjenje u kojem USKOK tereti bivseg vukovarskog gradonacelnika Zeljka Sabu za podmicivanje dvoje HDZ-ovih vijecnika u Gradskom vijecu Vukovara. Na fotografiji: Zeljko Sabo i odvjetnik Ante Nobilo.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - „ Željko Sabo me nazvao i tražio od mene da stupim u kontakt s Marijom Budimir kako bi ona prešla u SDP za što bi dobila određene pogodnosti, pa tako i posao u Gradskoj upravi,“ izjavio je svjedok optužbe Denis Zeko u nastavku suđenja za podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi.

Zekin OPG više je puta surađivao s Gradom na različitim projektima, a Marija Budimir sa svojom je kćerkom dolazila na njihovo imanje na jahanje. Tako je, kazao je, prigodom jednog posjeta prenio HDZ-ovoj vijećnici Sabinu namjeru, no ona o tome nije željela s njim razgovarati. Njegov je iskaz Sabo nazvao neistinitim, nakon čega je Zeko dopunio svoju izjavu kako se jednom prigodom, a nakon što je o svemu dao iskaz u USKOK-u, sreo sa Sabom u centru Vukovara, pri čemu ga je gradonačelnik pozvao da sjedne u njegov auto te su se odvezli u garažu Gradske uprave.

- Tada je gospodin Sabo tražio od mene da kažem kako sam g. Budimir pristupio i sve joj predložio samoinicijativno - rekao je Zeko, što je Sabo također nazvao neistinom.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna ispričao je kako mu se Budimir požalila da joj je Sabo nudio prelazak u SDP. Tajnu snimku sastanka sa Sabom preslušao je u njezinom stanu, kada mu je rekla da će je dati medijima.

On je dobio kopiju na CD-u. Barna je izjavio i kako mu je Đurić govorio o pokušajima da ga se nagovori na sastanak sa Sabom, dok ga je njegova supruga Ružica nazvala i pričala mu o svom sastanku sa Sabom. Bila je zabrinuta za svoje i radna mjesta njihove kćeri i sina, a Barna ju je smirivao.

Ova njegova izjava dovela je u pitanje vjerodostojnost svjedočenja Ružice Đurić, koja je dan ranije na suđenju rekla da o svom sastanku sa Sabom nije razgovarala ni sa Barnom niti bilo kime drugim iz HDZ-a, jer politika i političari uopće ne zanimaju.

Svjedočio je i Đurićev sin Siniša, novinar na Hrvatskom radiju Vukovar, koji je u vlasništvu Grada. Njega je, kazao je, direktor HRV-a Janoš Kery u više navrata tijekom lipnja i srpnja 2013. pitao hoće li razgovarati sa svojim ocem da se ovaj sastane sa Sabom.

Shvatio je da Sabo želi pridobiti njegovog oca za glas u Gradskom vijeću, a zaključio je i da bi mogao dobiti otkaz ukoliko otac odbije poziv iako mu Kery mogućnost otkaza nije izrijekom spomenuo. Zaključio je to „iz konteksta razgovora.“

Kery je pak rekao da s Đurićem nije razgovarao po Sabinom nalogu, već ga je zanimalo jesu li istinite gradske priče kako će Đurić prijeći na Sabinu stranu, pa je u tri navrata pitao Sinišu: „Hoće li tvoj tata razgovarati sa Sabom?“ Zanimalo ga je to zbog sudbine radija i njegovih zaposlenika.

Predsjedniku sudskog vijeća Zvonko Vrbanu Keryjevi odgovori bili su nelogični. Nije mu bilo jasno kako je on mogao znati da Sabo želi razgovarati sa Đurićem, ako o tome nije razgovarao sa samim Sabom.

Kery je istaknuo da ga nitko nije ovlastio za razgovor sa Đurićem.

Suđenje se nastavlja 6. lipnja, a budući da će to biti samo devet dana uoči prijevremenih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće Vukovara, medije je zanimalo kako će to utjecati na možebitnu Sabinu kandidaturu. On to nije želio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31