NEUMOLJIVO RASTE

Švicarski franak probio psihološku granicu od 7 kn! Uskoro će vrijediti kao euro?

Novi rast tečaja franka ponovni je udar na korisnike stambenih i kredita za automobile

ZAGREB - Vrijednost švicarskog franka neumoljivo raste. Prema današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke koji će se od sutra (srijede) početi primjenjivati, franak je preskočio psihološku granicu od sedam kuna te prema srednjem tečaju 1 CHF vrijedi - 7,045071 kuna.

Novi rast tečaja franka ponovni je udar na više od 42 posto korisnika stambenih i 47 posto korisnika kredita za automobile čije su obveze vezane uz švicarsku valutu.

I ministri žrtve švicarca: Popijaču rata narasla za osam tisuća kuna, sad je veća od njegove plaće

Procjene financijskih analitičara navode kako će franak vrlo skoro dosegnuti vrijednost eura u kunama unatoč trudu švicarskih vlasti da ga obuzdaju. Ukoliko franak nastavi s aktualnim rastom već do kraja tjedna mogao bi doći do tečajne vrijednosti od 7,5 kuna.

Podsjetimo, predstavnici hrvatskih banaka na jučerašnjem su sastanku odgovorili na prijetnju Vlade da će im uvesti porez ukoliko ne pristanu na njezin model spašavanja dužnika u 'švicarcima' .

Zaključak sastanka bilo je smanjenje tečaja za dužnike od 5,8 kuna za franak, no razlika do stvarnog tečaja knjižit će se kao dug uz kamatu koja će biti jednaka kamati na kredit, ali ne deset godina, kako traži Vlada, nego tri do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:54