KRAJ DIVLJANJA VALUTE

Švicarska središnja banka fiksirala tečaj franka. 'Švicarac' neće rasti iznad 6,23 kune?

Švicarska središnja banka utvrdila je minimalni valutni tečaj na razini od 1,2 franka za euro
Swiss Franc bills background
 Beat Bieler / Beat Bieler

Divljanje franka na tržištima valuta trebalo bi prestati novom odlukom Švicarske središnje banke, što bi se moglo direktno odraziti i na hrvatske dužnike, koji za jedan franak ne bi trebali plaćati više od 6.23 kune.

Tečaj eura je danas na međunarodnim deviznim tržištima skočio za čak 8,51 posto prema franku nakon što je Švicarska središnja banka (SNB) objavila da više neće tolerirati to da se jedinstvenom europskom valutom trguje po tečaju ispod 1,2 franka. Za hrvatske dužnike u švicarcima to znači da franak, ukoliko kuna ostane stabilna prema euru, neće rasti iznad 6,23 kune.

Švicarska središnja banka utvrdila je, kako se navodi u priopćenju, minimalni valutni tečaj na razini od 1,2 franka za euro.

- Trenutna izrazita precijenjenost švicarskog franka predstavlja akutnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i nosi rizik deflatornih kretanja. SNB stoga ima za cilj značajno i u duljem razdoblju smanjivati tečaj švicarskog franka - kaže se u priopćenju.

Švicarska središnja banka, koja će 15. rujna revidirati svoju tromjesečnu monetarnu politiku, poduzet će i druge mjere potrebne za ograničavanje rasta franka. Mnogi analitičari vjeruju da bi mogla pokrenuti nove intervencije na deviznom tržištu.

U SNB-u također navode da će vrlo odlučno braniti minimalni utvrđeni tečaj te naglašavaju kako su spremni kupovati stranu valutu u neograničenim količinama.

Nakon tog poteza središnje banke eurom se trgovalo po tečaju od 1,2139 franaka, što je skok od gotovo 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:41