DEFINIRANA POMOĆ DUŽNICIMA

Švicarac pao na 6,75 kn! Kamate se smanjuju za 1 posto! Ali ne svima

Model pomoći vrijedit će samo za kredit za prvu nekretninu i kredit do sto tisuća eura kroz 20 godina
Swiss Franc bills background
 Beat Bieler / Beat Bieler

ZAGREB - Nakon višednevnog natezanja Vlade i predstavnika banaka oko modela pomoći dužnicima koji imaju kredite u 'švicarcima' danas je u sjedištu Hrvatske udruge banaka doneseno i konačno rješenje.

Nije bilo izjava za medije, no HRT neslužbeno doznaje - tečaj će se fiksirati na šest kuna, kamate na postojećim kreditima smanjit će se za oko jedan posto, a bankama će se uvesti porez samo na kredite u francima.

Kako je Jutarnji još jučer najavio , neće svi dužnici imati pristup pomoći već će se dodatno utvrditi kriteriji. Navodi se kako će pravo na donesen model imati oni kojima je kredit bio potreban za prvu nekretninu, koji imaju kredit do sto tisuća eura na rok od barem 20 godina.

Valja podsjetiti kako Ustavni sud još uvijek nije donio odluku oko ukidanja valutne klauzule što je predložio dio sindikata. Slučaj se na Ustavnom sudu nalazi još od 24. siječnja ove godine.

Franak ponovo oslabio - sutra će iznositi 6,75 kuna

Hrvatska narodna banka objavila je tečaj švicarskog franka koji će se početi primjenjivati od sutra (subota). Nakon više dnevnog jačanja, 'švicarac' posljednja dva dana pada pa danas srednja vrijednost iznosi - 6,755068 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:35