DANAS NA 7,54 KUNE

ŠVICARAC NASTAVLJA RASTI Ni ovim hrvatskim političarima nije lako, i oni su digli kredite u francima

- 2014. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -Zagreb, 060314.Nastavak 12. sjednice Sabora na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i racunovodstvu neprofitnih organizacija.Na fotografiji: zamjenik ministra financija Boris Lalovac.Foto: Dragan Matic / CROPIX - 2013. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Švicarski franak nastavlja rasti. Prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, jutros iznosi gotovo 7,54 kune. Nakon što mu je u četvrtak vrijednost skočila za 15 posto, građanima koji imaju kredite u toj valuti - rate su u jednom danu porasle za nekoliko stotina kuna i, kako se čini, nastavljaju rasti, javlja HRT.

TEČAJ FRANKA DIVLJA Otkrivamo 5 mogućih rješenja za katastrofu dužnika u švicarcima

Premijer Zoran Milanović gostujući sinoć u Javnoj stvari rekao je kako će se poduzeti sve da se zaštite građani koji imaju kredite u švicarskim francima. Ako banke ne popuste, djelovat će država, poručio je premijer Zoran Milanović. Ne očekuje socijalne nemire jer će država djelovati prije toga, rekao je, te nekoliko puta poručio građanima kako neće biti problema i da ne paničare.

Ministar financija Boris Lalovac smatra da je jedno od mogućih rješenja za dužnike u švicarskim francima konverzija kredita u eure ili kune, dok njegov prethodnik Slavko Linić, štoviše, drži da je to jedino rješenje. Opširnije o pet mogućih rješenja za dužnike u švicarskim francima pročitajte OVDJE.

Krediti u švicarskim francima socijalni su problem, no njima su jednako opterećeni i radnici, ali i ministri. Bez obzira kolika primanja imali i za što im krediti služili, političari s Hrvatima dijele istu sudbinu i strepe kolike će im biti rate, javlja N1.

Među 60-ak tisuća dužnika za kredite u švicarskim francima tako su se našli ministri sadašnje i bivše vlade. I sam ministar finacija Boris Lalovac koji s bankarima pokušava naći rješenje opterećen je kreditom od oko 135 tisuća franaka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za kuću je podigao 130 tisuća franaka, HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević kredit za svoju tvrtku je vratio, no ostaje mu oko 194 tisuće franaka kredita koji je podigla njegova supruga.

S više od pola milijuna franaka kredita opterećen je i HDZ-ov saborski zastupnik Đuro Popijač, navodi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:38