NAGRADE ZA UČENIKE

SVI TROŠKOVI OSKARA ZNANJA ‘Bivši šef je u 8 godina autorima kipića platio 874.236 kuna honorara. Bez natječaja’

Filipović: Sve odluke sam donosio skupa sa suradnicima koji su i sada u Agenciji

Nakon fijaska s idejom da ove godine zbog uštede ukine tradicionalnu dodjelu Oskara znanja, manifestaciju koja se organizira u čast najboljim učenicima u Hrvatskoj, iz Agencije za odgoj i obrazovanje izašli su s detaljnim troškovnikom organizacije svečanosti u zadnjih osam godina.

Za izradu skulptura i plaketa Oskara znanja isplaćene su 874 tisuće kuna. Iznos je dodjeljivan svake godine autorima, akademskim kiparima, a on se kretao u bruto iznosu od 66 tisuća do 128 tisuća kuna, što je ujedno najveći iznos dodijeljen za izradu prošlogodišnjih skulptura.

U Agenciji za odgoj i obrazovanje ističu i to da u deset godina mandata bivšeg ravnatelja nije proveden postupak javne nabave za izradu kipića.

- Odluka da određeni autor napravi kipiće Oskara znanja donesena je sukladno odluci bivšega ravnatelja - kažu u Agenciji koju od 23. veljače ove godine vodi Jadranka Žarković-Pečenković. Pritom je odlučeno da autor skulpture sedam godina bude Nenad Sokolić, dvije Alem Korkut i jedne - Vlasta Sokolić Zelenko. Stručnjaci za javnu nabavu kažu kako je teško procijeniti je li javni natječaj uopće bio potreban. Do 2014. natječaj je bio obvezan za iznos iznad 70 tisuća kuna, a od te godine izmjenom zakona iznos se povećava na 200 tisuća kuna. Po specifikaciji troškova Agencije ispada da je od 1,108 milijun kuna bruto, 71,2 tisuće kuna bruto otišlo voditeljici programa Uršuli Tolj, koja je svake godine vodila svečanost. Njen je honorar ovisio o broju svečanosti koje je vodila, pa je 2007. primila 5319 kuna, 2009. godine 10.638 kuna, a dvije godine poslije 12.021 kunu bruto. Lani je dobila 6000 kuna honorara. Bivši ravnatelj Vinko Filipović situaciju nije htio komentirati.

- Sve odluke sam donosio uz suglasnost i paraf najbližih suradnika koji su i sada u Agenciji - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:00