DAN POBJEDE

Svi putevi danas vode u Knin, gužve na prilazima grada, svi naglašavju isto: ‘Danas je politika zabranjena!‘

- Zato smo svake godine u Kninu, dovedem djecu nek‘ vide i znaju što je naša povijest
 Nikola Vilic/Cropix

Što smo bliže Kninu, sve više je hrvatskih trobojnica na kućama, balkonima, krovovima, prozorima..., a i kolone vozila koje hitaju prema kraljevskom gradu na obilježavanje 29. vojno redarstvne akcije Oluja, sve su gušće, piše Slobodna Dalmacija.

Žele svi doći u Knin i svojim dolaskom, barem simbolično, odati počast svim sudionicima koji su sada već daleke 1995. godine, sudjelovali u "presudnoj" akciji oslobađanja Knina i anuliranja tadašnje SAO Krajine.

image
Nikola Vilic/Cropix

Akciji naših hrabrih branitelja kojima je "zacementirana" sloboda svima nama, u našoj zemlji Hrvatskoj!

- Zato smo svake godine u Kninu, dovedem djecu nek‘ vide i znaju što je naša povijest - govori nam Franjo Lisjak, i sam branitelj iz Donje Dubrave, iz Međimurske županije, kojem smo na trgu zatekli sa sinom Ivanom (15) i kćerkom Anamarijom (15) te prijateljicom, Francuskinjom Valeriom.

- Baš nam je drago što nas je otac doveo u Knin, ponosni smo i na njega i sve branitelje - dodaje Ivan, dok nam Valerija pojašnjava:

- Toliko je emocija danas. Kao i u Vukovaru. Ponosni trebate biti na vašu povijest.

U istom ritmu zbori nam i Franjo, branitelj čija su sjećanja na te dane Domovinskog rata svježa, pa nam samo kratko komentira:

- Stari se, sve nas je manje, nažalost.

image
Nikola Vilic/Cropix

A s druge strane centralnog kninskog trga, kojim odzvanjaju pjesme Thompsona i Jure Stublića, na kojem su po protokolu samo uzvanici i mediji, zatvoren je za sve bez akreditacija, susrećemo i bračni par iz Ciste Provo, Mariju i Ivicu Madunić:

- Dolazimo u Knin kad god možemo, moj brat je branitelj. Suprugin brat je bio izviđač u 4. brigadi, Ivan Čujić. Na rukama mu je umro Josip Markić, prije dva dana, 3. kolovoza, bila mu je obljetnica smrti - priča nam Ivica, upozoravajući i na ovo:

- Danas ovdje ne smije biti politike, samo sjećanje na naše vitezove, ljubav, domovina.... Knin danas treba biti centar svita.

Što se pak branitelja tiče, tih naših heroja, malo ih je po protokolu na trgu, koji je - zatvoren.

image
Nikola Vilic/Cropix

Malo ih je sa akreditacijama za ulaz iza ograde, a zaštitari pregledavaju sve - i one koji napuste ogradu pa se pokušavaju opet vratiti unutar trga pratiti protokol - opet moraju na kompletan pregled od strane zaštitara.

Dotle je gro branitelja izvan ograde, na štekatima kafića gdje evociraju uspomene kako je to bilo tog jutra 5. kolovoza prije 29 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:28