SVETI OTAC U ZAGREBU

Sveta Stolica: Benedikt XVI. oduševljen dočekom. Papu posebno dirnula molitvena tišina na bdijenju

'Predsjednik Ivo Josipović i svi članovi Vlade srdačno su dočekali Svetog Oca, s poštovanjem i radošću, što je Benedikt XVI. i sam osjetio'
Zagreb, 050611. Hipodrom.Posjet Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj - Zagreb, 04. i 05. lipnja. Svecano euharistijsko slavlje povodom Nacionalnog dana obitelji.Na slici: Papa Benedikta XVI. dosao je na Hipodrom.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Papa Benedikt XVI. oduševljen je hrvatskim dočekom, sudeći po riječima njegovog glasnogovornika, ravnatelja Ureda za tisak Svete Stolice, Federica Lombardija.

On je novinarima danas rekao kako je Papa bio izuzetno dirnut susretom s mladima, naročito oduševljenjem koje su oni pokazali, ali i dostojanstvom u molitvenoj tišini prigodom subotnjeg bdijenja na Trgu bana Jelačića. Takva atmosfera, rekao je Lombardi, Papi je dala snagu i mirnoću za nedjeljnu misu na Hipodromu.

SPECIJAL: PAPA U HRVATSKOJ

Prema podacima organizacijskog odbora i Svete Stolice, na Hipodromu se okupilo 400.000 vjernika, "sto tisuća više nego što je očekivano", na subotnjem molitvenom bdijenju na Trgu bilo ih je 30.000, a kada se zbroje svi koji su ga dočekali na okolnim ulicama u subotu, radilo se o 50 tisuća ljudi.

Lombardi je novinarima govorio i o važnosti Papinih poruka, rekavši kako je Benedikt XVI promovirao vrijednosti koje bi Europa trebala promovirati. Komentirajući njegov današnji susret s 400.000 vjernika na zagrebačkom Hipodromu, Lombardi je rekao kako je Papa pozvao mlade da se ne boje obećati vjernost jednoj osobi odnosno da se ne boje braka.

Novinare je zanimalo zašto se Benedikt XVI. nije u svom obraćanju vjernicima više bavio ekumenskim vrijednostima, odnosno, zašto su izostale snažnije poruke drugim vjerskim zajednicama u regiji jer ih je njegov prethodnik Ivan Pavao II. često odašiljao. Lombardi je to komentirao riječima kako je 1994. Hrvatska bila zemlja u sukobu s teškim odnosima između vjerskih i etničkih zajednica, a sada "hvala Bogu nije u ratu".

Hrvatska je sada, rekao je, normalna zemlja u kojoj više nije potrebno stavljati veći naglasak na ekumenske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:41