PROSLAVA ULASKA U EU BEZ PREDSJEDNIKA SRBIJE?

'SVEJEDNO NAM JE DOLAZI LI NIKOLIĆ... NE MOŽE NAS UCJENJIVATI STAVOM PREMA KOSOVU' Hrvatski državni vrh

Kako u Vladi, tako i u Uredu predsjednika Republike vlada potpuna ravnodušnost nakon posljednjeg upozorenja srpskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je dolazak u Zagreb na obilježavanje ulaska Hrvatske u EU uvjetovao time da na svečanosti Kosovo ne smije biti tretirano kao punopravna država.

Trošenje vremena

- Potpuno nam je svejedno hoće li doći ili neće, ali Nikolić ne može postavljati nikakve uvjete. Zanimljivo je da od nas traži da Kosovo ne tretiramo kao državu, a u isto je vrijeme sudjelovao na skupu na kojem je nekoliko metara dalje sjedila kosovska predsjednica Atifata Jahjaga - komentirao je visoki dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Gotovo identična reakcija stigla je od bliskog suradnika predsjednika Ive Josipovića: - Na ceremoniju smo pozvali predsjednike i premijere svih zemalja regije, a Nikolić neka sam odluči želi li doći ili ne. Nemamo namjeru trošiti vrijeme na Nikolića niti se baviti njegovim zahtjevima.

Tako glase stavovi hrvatskoga političkog vrha o najnovijem istupu predsjednika Srbije. Tomislav Nikolić u razgovoru za Tanjug prekjučer je izjavio da će sigurno biti u Zagrebu na svečanosti u povodu prijema Hrvatske u EU i da bi to moglo biti spriječeno jedino odlukom Hrvatske da “uvredi Srbiju” predstavljanjem i sudjelovanjem Kosova kao države na tom događaju. Nikolićevo upozorenje stiglo je iz Bratislave, sa summita država centralne Europe na kojemu je sudjelovao Ivo Josipović, ali i A. Jahjaga.

Problemi i s Tadićem

U vladajućim krugovima u Zagrebu Nikolićev su zahtjev odlučili ignorirati. Uostalom, Hrvatska će 1. srpnja postati 28. članica Unije u kojoj samo pet država još nije priznalo Kosovo. Kakav je stav o Nikoliću pokazuje i Josipovićevo ponašanje - hrvatski predsjednik i dalje odbija bilateralni susret, a njihov eventualni sastanak neodređeno je najavio za listopad ili studeni.

Na Pantovčaku podsjećaju da je i Boris Tadić odbio doći na predsjedničku inauguraciju Ive Josipovića u veljači 2011. godine zbog sudjelovanja Fatmira Sejdiua, tadašnjega predsjednika Kosova. No, Josipović i Tadić brzo su uspostavili bliske političke odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:01