POSEBAN REŽIM

Svećenici 4. lipnja mogu odbiti vjenčati mladence

'Nije točno da se vjenčanja ne smiju održavati niti je izdan takav naputak, ali svećenici imaju pravo ne zakazivati vjenčanja za taj datum ako žele prisustvovati molitvi s Papom'
 AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

ZAGREB - Na dan molitvenog bdijenja Pape Benedikta XVI. s mladima na glavnom zagrebačkom trgu, 4. lipnja, u Hrvatskoj se neće održati nijedna svečanost krizme ili prve pričesti, a župnici će, po vlastitom nahođenju, moći odbiti i vjenčanja.

Tog dana, naime, svi će biskupi biti u Zagrebu, pa krizmene i prvopričesničke svečanosti ne mogu biti održane, a svaki svećenik ima pravo toga dana odbiti vjenčati parove kako bi prisustvovao posjetu Pape Hrvatskoj.

Potvrdio nam je to Zvonko Franc, glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije. Demantirao je informacije koje su se posljednjih dana mogle čuti kako je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izdao naputak kojim se tog dana izričito zabranjuju vjenčanja.

Molitva s Papom

- Nije točno da se vjenčanja ne smiju održavati niti je izdan takav naputak, ali svećenici imaju pravo ne zakazivati vjenčanja za taj datum ako žele prisustvovati molitvi s Papom - rekao je Franc.

Što se tiče sakramenata potvrde i prve pričesti, Franc tvrdi da Papin posjet neće prouzročiti probleme u organizaciji rada Crkve.

- Ti se sakramenti ionako ranije planiraju i dogovaraju s biskupima, pa posjet Pape Benedikta XVI. neće znatnije utjecati na raspored njihova održavanja - rekao je Franc.

Slobodan dan

Pater Blaženko Nikolić kaže kako u subotu 4. lipnja neće vjenčavati, a dan kasnije neće održati prijepodnevnu misu za mlade.

- Takva je i preporuka Nadbiskupije kako bi svećenici i mladi mogli sudjelovati u svim aktivnostima oko Papina posjeta - kaže pater Blaženko koji ne smatra da će takav način organizacije stvoriti pomutnju u crkvenom rasporedu. To smatra i župnik crkve Sv. Petra koji je također 4. lipnja uzeo “slobodan dan”.

Svake subote 200 vjenčanja

Primjera radi, u Hrvatskoj se 2009. crkveno vjenčalo više od 14.000 parova. Računa se da ih se prosječno svake subote vjenča dvjestotinjak.

U Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu prošle se godine vjenčalo 15 parova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:28