KAMPANJA

Sve za veći udio cijepljenih: Cjepitelji došli i na Hajdukov stadion, ići će i na Sinjsku alku

Pri ulazu na večerašnju utakmicu Hajduk - Zrinjski navijači su se mogli testirati za 100 kn, a nakon toga se na licu mjesta i cijepiti
 Goran Mehkek/Cropix

U središtu interesa građana u ovom trenutku sve su više more, sunce i godišnji odmori, a značajno manje cijepljenje protiv covida-19, premda Hrvatska još nije dosegla ni 50 posto cijepljenih prvom dozom.

Cijepljeno je barem jednom dozom, za sada, 46 posto odraslih odnosno 38 posto ukupnog stanovništva, što je nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta, a osobito za izbjegavanje četvrtog vala korone.

To je razlog što zavodi za javno zdravstvo diljem zemlje pokušavaju animirati građane za cijepljenje - bilo danima otvorenih vrata, tijekom kojih se svi oni koji se dosad nisu prijavili za cijepljenje mogu cijepiti bez najave, do dolaska cjepitelja na prag svima zainteresiranima. No, da bi se ipak i u ovim ljetnim mjesecima cijepilo što više građana, u županijskim se zavodima razmišlja o tome kako organizirati cijepljenje, a da nema praznog hoda, odnosno da punktovi ne zjape prazni.

Treba motivirati mlade

- Mi smo cijepili 54 posto odraslih građana Zagreba prvom dozom, a za 43 posto cijepljenje je završeno. Nadam se da ćemo tijekom ljeta uspjeti doći do 60 posto cijepljenih u Zagrebu, odnosno da će činjenica da se, kad dođe hladnije vrijeme, neće moći ulaziti bez covid-potvrda u mnoge zatvorene prostore ipak biti stimulirajuća za cijepljenje - kaže dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dodaje da će se nova strategija cijepljenja dogovoriti s novim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te da čeka sastanak kojeg najvjerojatnije neće biti do konstituiranja nove Gradske skupštine. Otežavajuća je okolnost i to što je donedavni pročelnik Ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč dao ostavku, a još nije imenovan vršitelj dužnosti koji bi trebao biti sugovornik Zavodu.

U Međimurskoj županiji dosad se jednom dozom cijepilo 50,4 posto građana.

- Do 24. srpnja završit ćemo tzv. masovna cijepljenja jer će do tada svi cijepljeni jednom dozom dobiti i drugu. No, ostaje i dalje kampanja 'otvorena vrata' za cijepljenje, a to znači da će se bez najave cijepiti svi koji dođu u naš zavod od 9 do 13 sati, a nakon toga, do 18 sati, u županijskoj bolnici u Čakovcu.

Sad smo se više orijentirali prema mlađoj populaciji - kaže dr. Marina Payerl Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Dodaje da nema problema s cjepiteljima jer su uz obiteljske liječnike uključeni i pedijatri te ginekolozi iz primarne zdravstvene zaštite, kao i bolnički liječnici.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji stiglo se do 39,2 posto cijepljenih, i to nakon tzv. masovne kampanje kojom se odlazilo u splitske kvartove i manja mjesta u zaleđu.

Uvjet za utakmicu

- Nastavljamo s kampanjom tako da pokušavamo educirati građane o mogućim nuspojavama i djelotvornosti cjepiva. Naime, uočili smo da su baš ta dva segmenta razlog odbijanja cijepljenja i nadam se da ćemo uspjeti ipak podići postotak cijepljenih - kaže dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Dodaje da ovih dana traje akcija cijepljenja na Braču i Hvaru te drugim otocima, a u subotu će se organizirati cijepljenje alkara u Sinju, tijekom kojeg će se moći cijepiti i ostali zainteresirani građani.

Također je objasnila da je uvjet za one koji su u ponedjeljak htjeli nazočiti utakmici Hajduka i mostarskog Zrinjskog u Splitu. Naime, uz ulaznice za utakmicu nužno je bilo pokazati ili covid-potvrdu o cijepljenju ili onu o negativnom antigenskom testu koja se mora platiti iz vlastitog džepa.

"Organizirali smo uzimanje briseva i brzo antigensko testiranje. Cijena testa bila je 100 kuna, odnosno 50 kuna manje nego što za tu vrstu testiranja plaća HZZO, a sve kako bi izašli u susret klubu i navijačima. No, organizirali smo na tom punktu i cijepljenje pa su oni koji su bili negativni na testu, a željeli su se cijepiti na licu mjesta, test platili samo 50 kuna - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:52