POLICIJA NEMOĆNA

Sve više mladih konzumira novu legalnu drogu. 'Zmaj' lupa brže i drži dulje od trave

Mladi smjesu začinskog bilja Magic Dragon, koja se može kupiti ili naručiti putem interneta, miješaju s duhanom
 CROPIX

KOPRIVNICA - Lupa brže i drži duže od trave. Osjećaj je približno isti, ali kad popusti, onda možeš samo leći i spavati. Dobro je to što se može kupiti potpuno legalno i što ne možeš imati problema s policijom. Pušim na ulici dok idem u grad i ne bojim se da će me netko uloviti zbog toga - prepričao je Dario (27) iz Koprivnice svoje iskustvo s novom, potpuno legalnom drogom, dostupnom svima. Riječ je o mješavini suhog egzotičnog bilja komercijanog naziva Magic Dragon koju sve više mladih u Hrvatskoj u kombinaciji s duhanom puši kao drogu . Naš sugovornik kušao je “zmaja” više puta i rekao da će ga i dalje koristiti.

Reklamiraju ga klubovi

Mjerodavni s zatečeni novim problemom. Paketići suhog bilja s deklaracijom “osvježivača prostora” posve se legalno prodaju na po cijeni od 99 kuna, a mogu se naručiti i putem interneta. Na internetskim stranicama mogu se naći svi detalji o Magic Dragonu te se na području Zagreba može naručiti i s dostavom. Reklamiraju ga i neki zagrebački noćni klubovi i kafići koji gostima otvoreno nude uživanje u Magic Dragonu “u obiteljskoj atmosferi kluba”.

Mješavine trava poput Magic Dragona opasne su jer kod mladih bude interes za opojne droge , tvrdi dr. Slavko Sakoman, stručnjak za suzbijanje ovisnosti iz zagrebačke Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u KB-u Sestre milosrdnice.

- Razne mješavine biljaka koje se prodaju kao sredstva za aromatizaciju prostora mladi puše jer imaju učinak kao i kanabis. To su takozvana ‘spice’ sredstva, a problem je što njihova konzumacija otvara put prema ovisnosti - dodao je dr. Sakoman.

Policija nemoćna

Ured za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH upoznat je s pojavom novih psihoaktivnih tvari, rekla Sanja Mikulić iz Vladina Ureda. Napominje da je potrebno upozoriti javnost na pojavu takvih proizvoda kao i na okolnost da mogu imati štetne zdravstvene posljedice. Policija je nemoćna. - Proizvod ne sadrži tvari koje se nalaze na popisu opojnih droga, pa nema osnove za postupanje - priznaje Dražen Laljek iz koprivničke policije.

Sastav: tri trave i afrodizijak

Osvježivač prostora sastavljen je od suhog lišća damiane, prave srčenice, proljetnog podbijela i ginka. Podravski travar Pavao Kovačić upozorava kako nekih biljaka, koje su u sastavu ovog “osvježivača”, nema na našim prostorima te da neke, poput damiane, mogu imati štetne posljedice po dijabetičare te izazvati probavne smetnje.

Iako se lišće te biljke deklarira kao afrodizijak, Kovačić kaže kako zapravo nema značajnije djelovanje na potenciju. Inače, na internetskoj stranici Magic Dragona stoji: Nemojte paničariti ako se zmaj pojavi. On je prijatelj i jedan je od nas!

Četiri zemlje već zabranile Magic Dragon

- Otkrili smo čitav niz drugih sintetičkih kanabinoida, mješavina bilja pod imenom ‘spice’, u koju spada i Magic Dragon. Iako se reklamiraju kao ‘egzotični mirisi koji daju bogatu aromu’ i ‘nisu za ljudsku uporabu’, pušenjem tih proizvoda postižu se učinci slični konzumiranju kanabisa -kaže Sanja Mikulić iz Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

Dodala je kako su Njemačka, Austrija, Luksemburg i Francuska navedene proizvode već stavili pod zakonsku kontrolu zbog potencijalnih zdravstvenih rizika te da i druge članice razmatraju stavljanje “spice” proizvoda pod zakonsku kontrolu.

- Zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, u tijeku je postupak stavljanja pod zakonsku kontrolu, odnosno uvrštavanja na listu droga tvari od kojih se ‘spice’ sastoji. Poznato je kako ‘spice’ u Europi sadrži barem šest novih sastojaka iz dvije kemijski različite skupine sintetičkih kanabinoida - zaključuje Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:54