ANALIZA

SVE VEZE NOVIH ZASTUPNIKA S TVRTKAMA Kakvim se biznisom bave i koliko su uspješni? Jedanzastupnik Mosta je uzgajao nojeve...

Od 151 zastupnika koji su izabrani u novi saziv Sabora, njih 58 povezano je s nekom pravnom osobom
 CROPIX

Od 151 zastupnika koji su izabrani u novi, osmi saziv Sabora, njih 58 (ne računajući osam manjinskih) povezano je s nekom pravnom osobom - obrtom, tvrtkom, dioničkim društvom ili raznim institucijama. Mahom je riječ o članovima ili osnivačima raznih firmi, direktorima, članovima nadzornih i upravnih odbora, bilo aktualnim ili bivšima.

Trećina zastupnika koja je na neki način povezana s privatnim biznisom rezultat je oštre selekcije koju su birači napravili na izborima. Prema podacima što ih je na početku kampanje objavio Marko Rakar, savjetnik iz Zagreba koji se bavi informatičkom tehnologijom, osobito poslovnom i istraživačkom analitikom, među kandidatima za Sabor čak je njih 729 bilo povezano s nekim pravnim osobama. Njihova imena su se pojavljivala u 1158 pravnih osoba, od toga je 236 brisano iz evidencija zbog likvidacije ili stečajeva, 64 su u blokadi, a 29 ih je završilo u stečaju.

Rakar je te podatke crpio iz kandidatura koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, te oglasnika Narodnih novina, registara trgovačkih sudova, Ministarstva obrta, te registra javne objave financijskih rezultata Fine. Iz podataka što ih je Rakar prikupio izdvojili smo najzanimljivije, koji se odnose na kandidate kojima su birači dali mandat da ih zastupaju u novom sazivu Sabora.

Sukob interesa

Pregledom se uočava kako nitko od zastupnika iz osmog saziva Sabora nije ostvario značajniji uspjeh u privatnom biznisu. Neki slučajevi, poput ministara Tihomira Jakovine ili Siniše Varge čija je poduzetnička inicijativa neslavno propala, ali su uspjeli u vrhu izvršne vlasti, već je poznata javnosti.

U paleti poslova kojim se bave novoizabrani zastupnici uglavnom su zastupljena članstva u društvima s ograničenom odgovornošću koja se bave uslugama savjetovanja, ima nešto obrta, ugostiteljstva, te zadrugara. HDZ-ov zastupnik Željko Reiner osnovao je društvo Ateroskleroza koje se bavi savjetovanjem u vezi s upravljanjem, no prihodi su mu od 2009. godine u padu. SDP-ov zastupnik Vedran Babić osnovao je društvo Arhitektura koje se bavi projektiranjem i nadzorom. No zanimljiviji je njegov slučaj iz prošlog saziva, kada ga je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo jer je istodobno bio zastupnik, zamjenik gradonačelnika Daruvara i u Upravnom vijeću ustanove Daruvarske toplice Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Za sukob interesa prozivalo se i Ivana Radića (HDZ-ov zastupnik iz Osijeka), direktora Tlocrta, firme koja se bavi uvođenjem instalacija, i to zato jer mu je poslove na čišćenjima odvoda davao načelnik općine Antunovac. Radića se prozivalo i zato što prošle godine radnici nisu devet mjeseci zaredom dobivali plaće. Laburist Jaroslav Pecnik je član NO-a Kreditne unije NOA, a do listopada prošle godine bio je zamjenik člana uprave. NOA dobro posluje, no u negativnom kontekstu su je prozivali klijenti koji su tražili pomoć Živog zida za spas od deložacija.

Uzgoj nojeva

Cijevima i gradnjom bavi se i HDZ-ovac Željko Dilber, član uprave Adriatik gradnje. S proizvodnjom se bavi Ivo Žinić iz HDZ-a koji je upravitelj zadruge PTZ branitelji Marinbrod, čija je djelatnost mješovita proizvodnja. No on je i član društva APB Petrinja, koje je registrirano za inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje. HDZ-ovaca ima i u turizmu, a jedan od njih je Anton Kliman, osnivač i član uprave turističke tvrtke Barbariga Nova i Barbariga turist.

Zanimljiv podatak koji je izvukao Rakar govori i da je bivši ministar vanjskih poslova, istaknuti HDZ-ovac Gordan Jandroković, član društva BEMING d.o.o. iz Bjelovara koje je registrirano za završne građevinske radove.

Iz redova HDZ-ovih zastupnika u zadrugare spada i Žarko Tušek, koji je bio član uprave Automobila Krešo, a upravitelj je zadruge Zagorski grunt, koja se bavi uzgojem sadnog materijala i ukrasnog bilja. Od lani je i direktor Ravose servisa u Krapini koji se bavi održavanjem i popravkom motornih vozila. Njegova kolegica iz Krapine, Marija Puh iz HNS-a, svojedobno je imala autopraonicu Autohof, ali ju je ugasila, a sada ima restoran Zlatna škrinjica u Velikoj Vesi. Tomislav Končevski iz Laburista nije uspio u ugostiteljstvu, ali mu je sada uspjelo ući u Sabor.

Registri trgovačkih sudova otkrivaju i interese zastupnika izabranih s liste Mosta. Ivan Lovrinović je predsjednik NO-a Laudato TV, koja se primarno obraća obitelji. Obred blagoslova prostora u kojima je počela raditi Laudato televizija predvodio je papinski nuncij u RH Alessandro d Errico. Zastupnica Mosta Ljubica Amrušec je upraviteljica zadruge Vrbovečka sloga. Zastupnik Mosta iz Osijeka Miroslav Šimić iza sebe ima već dosta aktivnosti.

Bio je suvlasnik Struhitio obrta za uzgoj nojeva, jaja i trgovinu, no brzo ga je ugasio. Član je društva Gradski prijevoz putnika u Osijeku, te član društva Kraš - esop. Među aktivnije članice zastupnika Mosta spada Jasna Matulić, koja je direktorica i članica društva Med tours, putničke agencije, te osnivačica i direktorica Nesek d.o.o. inženjerstvo i s njim vezano tehničko savjetovanje. Josip Katalinić, također s liste Mosta, član je društva uspješne informatičke tvrtke Login d.o.o. i član uprave Login sustava.

Nema Karamarka

S biznisom za koji se također može reći da je uspješan povezan je HDZ-ovac Damir Krstičević koji je u nadzornom odboru King ICT-a, M SAN grupe, te PP-a Orahovica. Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka povezuje se s tvrtkom Soboli, no njegovo se ime nije pojavilo u Rakarovim pretraživanjima.

Milošević član najviše tvrtki

Ime Domagoja Ivana Miloševića, HDZ-ova zastupnika i bivšeg ministra u Vladi Jadranke Kosor, u najviše se stavki pojavljuje uz pravne osobe.

Tako je u 2011. godini bio član društva i predsjednik NO Sigma centra, Sigma modula i Sigma stana. Iste je godine bio član Uprave i društva Omega centar, Pastora d.o.o. i Pastor inženjeringa. Bio je i član i direktor Projekta Lovište d.o.o., pa član društva Energija d.o.o. Godine 2012. bio je član društva Logističko središte. Ne navodi se prestanak članstva u društvu iLife d.o.o. i Intermodalna logistika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:52