TRANSKRIPTI IZ 'OFFSIDEA'

'Sve je sređeno. Već u prvom poluvremenu bit će 2 ili 3-0'

Iz tajnog se nadzora može zaključiti da su osumnjičeni, prije svega trojica organizatora, u kontaktu s osobama i u drugim državama gdje se 1. HNL liga nudi u kladionicama

ZAGREB - Podjele “kulena” i kupnje automobila, najčešće Passata i Mercedesa, bile su glavne šifre koje su nogometaši uhićeni u policijsko-uskočkoj akciji Offside koristili u telefonskim razgovorima s osobama osumnjičenima za organiziranje namještanja rezultata utakmica 1. HNL radi ostvarivanja velikih zarada na kladionicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nisu pazili što govore

Auti su pritom predstavljali dogovor oko namještanja. “Auto košta 35 tisuća”, značilo je da organizatori nogometašima moraju dati 35.000 eura za odgovarajući rezultat. Novac su dijelili razgovarajući o kulenima, a jedan kulen bio je sinonim za tisuću eura.

“Kuleni su kod mene, sutra navečer svi idemo na večeru”, glasi poruka koju je Mario Čižmek poslao Ivanu Banoviću nakon što su, u skladu s ranijim dogovorom, izgubili utakmicu 29. kola protiv Cibalije u Vinkovcima sa 5:0. Čižmek, Banović i Jasmin Agić od prvoosumnjičenog Vinka Šake dobili su po tri “kulena”, a još šest igrača dobilo je po dva “kulena”. Broj kulena trebao je biti i veći, ali su organizatori imali problema zbog naglog smanjenja koeficijenta na kladionicama neposredno prije utkamice.

“Auto je u dobrom stanju” ili “Passat je dobar”, značilo je da je sve dogovoreno. “Auto je u kvaru, nema vozača, ništa” bila je pak jedna od šifri da dogovor otpada.

Međutim, kako proizlazi iz dokaznog materijala prikupljenog tijekom višemjesečne akcije, a u koji smo imali uvid, zapravo se ne može govoriti o tome da su organizatori prijevara i nogometaši strogo pazili što govore preko telefona, jer su snimljeni i razgovori u kojima se izravno spominju “tisuće eura”, konkretni rezultati i slično.

Teme razgovora

Više se stječe dojam da su se samo ponekad trudili prikriti pravu temu razgovora, a da su zapravo često kao svojevrsnu šatru koristili izraze poput “portira” umjesto vratara, “krumpire” umjesto broja pogodaka te broj “crnaca” umjesto podmićenih igrača i slično.

Već i površnim čitanjem dokaznog materijala može se zaključiti da prijevare na kladionicama imaju mnogo veću dimenziju od otkrivenih slučajeva s igračima iz četiri kluba 1. HNL te da prevaranti zapravo surađuju na međunarodnoj razini, a preko pojedinaca u određenim zemljama “odrađuju” namještanja utakmica na njihovu terenu.

Nagrada za jedanaesterac

Tako je i prvoosumnjičeni Vinko Šaka očito odrađivao “posao” za slovenske državljane Dina Lalića i Admira Suljića. Šaka je uvijek zadužen za pregovore s igračima. Tako, primjerice, komunicira s više igrača i trenerom Croatije Sesveta, i na dan utakmice protiv Cibalije dovršava dogovore i izvještava Darija Šuška:

“Sve je OK, doći ću gore. Čuo sam se s coachom, prodao sam mu Passata. Sad moram donijeti kauciju za Passata. Sve je OK, sve miruje, sve je onako kako smo rekli da mora biti... Onome tko stavi na bijelo (skrivi jedanaesterac nap.a.) ima jedan kulen nagrade”.





Šaka s druge strane, najčešće s Admirom Suljićem, razrađuje detalje i zbraja “troškove” podmićivanja.

Suljić: Ovi crnci su svi naši?

Šaka: Svi, svih sedam.

Suljić: To je na minus 1,75 i golovi 3,25 to znaš.

Šaka: Mora biti 4:0, 4:1.

Suljić: A poluvrijeme? Si pričao?

Šaka: Sve od prve minute. Već prvo mora biti dva, tri nula. To je jasno.

Suljić: Koliko troška?

Šaka: Gore imaš 35, kumu tri, Aliji dva, to je 40. Dobro, Alija igra 4, dobit će dvije i gotovo...

U drugom razgovoru isti dvojac raspravlja o problemu s koeficijentima na kladionicama i mogućoj zaradi, kao i mogućnosti otkazivanja dogovora s igračima neposredno prije početka utakmice.

Suljić: Netko ima problem s tom utakmicom, ne možemo to napraviti jer guramo market gore, a on ode dolje na 1,5. Ona prva je gotova. OK je, završena je. 200 stavljamo, 150 dobivamo, a ovu ne mogu. Možeš li stopirati, da se netko probije unutra pa da otkažemo ovu drugu...

No, osim organizatora prijevara, od namještanja utakmica neki su nogometaši dvostruko profitirali, primajući mito i uplatama u kladionicama na poraze vlastitog kluba.

Imam dogovorene tekme

Tako, primjerice, nogometaš Međimurja Mario Darmopil na dan utakmice protiv Hajduka, 8. svibnja, naziva prijateljicu u kladionici i izvještava je kako će imati jednu ili dvije dogovorene tekme, ali da ništa ne uplaćuje dok joj on ne izdiktira parove.

Darmopil: Ako hoćeš, i tebi ću nešto uplatiti ako budem znao da je to to. Uplatim ti nešto da si zaradiš nekih 500, tisuću kuna....

Prijateljica: Je, i ak ne prođe, onda ti bum cijeli život vraćala.

Darmopil: Jel čuješ što ti ja govorim, to je sigurno. Ja ti mogu uplatit 100, 200, 500 kuna, uopće nije bitno. Nećeš ti ništa igrat. Samo ako je nešto dogovoreno, onda ja znam da je to to....

Iz rezultata tajnog nadzora osumnjičenih osoba može se zaključiti da su osumnjičeni, prije svega trojica organizatora, u kontaktu i s osobama u drugim državama u kojima kladionice također u svojoj “ponudi” imaju utakmice 1. HNL.

Kontakti u Irskoj

Između ostaloga, zabilježeni su kontakti s osobama u Irskoj, u kojima se spominju koeficijenti na utakmice iz hrvatskog prvenstva. Zabilježeni su razgovori s određenom osobom na području Singapura, gdje na kladionicama nema limita za uplate. Trener u Makedoniji, nogometaš u Švicarskoj, namještanje utakmica u Sloveniji, kontakti u Mađarskoj, “prijatelj” u Crnoj Gori... Sve se to spominje u prikupljenim dokazima koji su proslijeđeni nadležnim tijelima zainteresiranih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:23