ZA ZABRINUTI SE

Svaki deseti Hrvat probao neku drogu, milijuni Europljana na kokainu

ZAGREB - Svaki deseti Hrvat, odnosno oko 350.000 stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina, barem je jednom konzumirao neku opojnu drogu, a čak 44 posto ispitanika vidjelo je nekoga kako konzumira droge, pokazalo je istraživanje GfK.

Milijuni na kokainu

Prvo takvo istraživanje GfK je radio u povodu godišnjeg izvješća Europskog centra za monitoring droga i ovisnosti o drogama, a koje je pokazalo da je 22 posto ili 75 milijuna odraslih Europljana probalo kanabis, a 4 posto ili 14 milijuna osoba konzumiralo je kokain.

Slično je i u Hrvatskoj, gdje je kanabis probalo oko 9 posto populacije starije od 15 godina, na drugom je mjestu kokain koji je kušalo 1,5 posto građana, 0,5 posto probalo je LSD, a 0,4 posto heroin.

Čak 24 posto ispitanih osoba barem je jednom u životu bilo ponuđeno drogom, od čega ih je 90 posto ponuđeno marihuanom ili hašišem.

Obrazovani i bogati

Zanimljivo je da su konzumaciju droga priznale uglavnom osobe sa zagrebačkog područja (16 posto), češće su to bili muškarci nego žene, a većina ih je bila u dobi od 15 do 34 godine.

Statistički gledano, drogirali su se više oni koji žive u velikim gradovima te osobe višeg obrazovanja i prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55