DAN ODLUKE ZA TLM

SUTRA SE ODLUČUJE O SUDBINI 600 RADNIKA Igor Shamis nudi vjerovnicima 35 milijuna eura, sindikati ne vjeruju Rusu

Daljnja sudbina ovog posrnulog šibenskog aluminijskog diva i njegovih 600-tinjak radnika, u rukama je vjerovnika, odnosno poslovnih banaka koje potražuju oko 63 milijuna eura. Riječ je o šibenskoj Jadranskoj banci, HBOR-u i Hypo banci i njihovi predstavnici će na ročištu odlučiti hoće li prihvatiti predstečajni plan koji je izradila Uprava Društva ili će tvrtka otići u stečaj
 Niksa Stipanicev / CROPIX

U utorak je na Trgovačkom sudu u Zagrebu zakazano zadnje ročište predstečajne nagodbe za šibensku tvrtku TLM-Alumninijum (bivša Valjaonica) u većinskom vlasništvu Rusa Igora Shamisa. Daljnja sudbina ovog posrnulog šibenskog aluminijskog diva i njegovih 600-tinjak radnika, dakle, u rukama je vjerovnika, odnosno poslovnih banaka koje potražuju oko 63 milijuna eura. Riječ je o šibenskoj Jadranskoj banci, HBOR-u i Hypo banci i njihovi predstavnici će na ročištu odlučiti hoće li prihvatiti predstečajni plan koji je izradila Uprava Društva ili će tvrtka otići u stečaj.

Ruski vlasnik Igor Shamis, kako tvrdi, spreman je da na ročištu vjerovnicima ponuditi otkup duga kako bi se izbjegao stečaj tvrtke.

- Za otkup potraživanje koja iznosi 63 milijuna eura ponudit ću 35 milijuna eura i za mene bi bilo iznenađenje ako vjerovnici ne uzmu taj novac. U ovoj namjeri iza mene stoji jedna jaka europska investicijska banka, te će vjerovnici do 27. listopada dobiti moju obvezujuću ponudu s imenom banke koja će pratiti ovaj investicijski ciklus u TLM-u, a sve bankarske transakcije, odnosno isplate vjerovnicima, provele bi se zaključno do 27. prosinca. Istovremeno, preko ove europske banke osigurao bi se i radni kapital za restrukturiranje poslovanje i pokretanje proizvodnje. Utorak je važan dan za TLM kada će vjerovnici reći svoje, a ja se nadam da će oni prihvatiti moju ponudu i da će nagodba uspjeti – kazao je Igor Shamis, dodajući kako bi stečaj za njega bio veliki moralni i financijski gubitak.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, koji zadnjih mjeseci najaktivniji u spašavanju TLM-a, želi da se predstečajni postupak završi na način da tvornice ne ode u stečaj, jer bi u tom slučaju za kratko vrijeme TLM bio 'likvidiran'-

- Shamisov plan koji će predložiti vjerovnicima, zbog njegova dosadašnjeg ponašanja, smatram spiskom želje i ne vjerujem u njegovu realizaciju. No, ako takav plan ipak bude prihvaćen, suglasni smo s njime, jer najvažnije je da se pokrene proizvodnja i da radnici ne završi na burzi rada. Dakle, ako je Shamisova ponuda jedini način da se spriječi stečaj TLM-a i dobije na vremenu da se iznađe drugo rješenje, podržavamo takvu varijantu – kaže Vedran Dragičević.

S obzirom da ćemo biti prisutni na ročištu, nastavio je Dragičević, zatražit ćemo produženje predstečajnog postupka jer imamo pismo namjere slovačkog investicijskog fonda Across Private Investments koji je spreman za investicijski ulazak u TLM, ali pod uvjetom da se riješi pitanje vlasnika što podrazumijeva ne prihvaćanje Shamisova plana, odnosno da vjerovnici započnu pregovore sa ovim slovačkim fondom.

- Drugi od uvjeta slovačkih investitora je da vjerovnici oproste dio dugovanja, onaj maksimalni dio koji Zakon o predstečajnoj nagodbi omogućava. Slovaci ovaj uvjet smatraju najvažnijim, a on podrazumijeva i pomoć Vlade RH oko investiranja u tehnološku obnovu, a koja nije izvršena u skladu s Ugovorom, a koje su imali obvezu provesti bivših petoro vlasnika TLM-a u zadnjih sedam godina. Dakle nužno je omogućiti produženje predstečajnog postupka najduže do kraja godine, kako bi se sve ove mogućnosti pokušale realizirati prije otvaranja, ne daj Bože, stečaja – zaključio je Vedran Dragičević.

Za razliku od Dragičevića, Zdravko Burazer, predsjednik drugog granskog sindikata – Hrvatskog sindikata metalaca, ima drugačije mišljenje oko rješavanja problema TLM-a. Naime, Burazer tvrdi, kako stečaj ne znači isključivo likvidaciju tvrtke, već nudi i preustroj koji bi se proveo tijekom stečajnog postupka.

- Imamo relevantnu dokumentaciju slovenskog 'Impola' iz Slovenske Bistrice, prema kojoj bi u slučaju proglašenja stečaja, Impol preuzeo kompletnu tehnološku cijelinu TLM-Alumnijuma-a u najam do okončanja stečajnog postupka, a nakon toga i u vlasništvo. Naravno, sve u dogovoru s vjerovnicima. U prijedlog Impola stoji kako bi se u TLM-u odvijati proizvodnja veća od 100 tisuća tona godišnje te bi za njezinu realizaciju bilo angažirano oko 400 radnika. Uz to Slovenci u obvezujućem pismu namjeru Jadranskoj banci nude plan otplate njezinih potraživanja uz valjanja jamstva – rekao je Zdravko Burazer.

Stoga se naš sindikat, dodao je Burazer, ne protivi ovakvom stečaju sa preustrojem, ali pod uvjetom da se svi ostali radnici tvornice koji ne budu radno angažirani u tvrtki Impol zbrine na način da im se isplati otpremnina po do sada važećem Kolektivnom ugovoru. Sve ovo daje nadu, zaključio je Burazer, da u slučaju proglašenja stečaja neće biti nestanka Valjaonice i prestanka proizvodnje aluminija, već bi to zapravo bio novi početak TLM Aluminijuma.

U zadnjih sedam mjeseci gubitak 10 milijuna eura

Uprava tvrtke od otvaranja predstečajnog postupka nije iskoristila pogodnosti koje su joj bile dostupne, a prije svega slobodno raspolaganje sredstvima tvrtke bez mogućnosti blokade od strane bilo kojeg vjerovnika. Da je to učinila pokazala bi da se poslovanjem u predstečajnom razdoblju može ostvariti pozitivan rezultat i uvjerila vjerovnike da podrže predstečajni plan. Ovako, teško je za povjerovati da će se najveći vjerovnici pozitivno izjasniti o planu Uprave i vlasnika Igora Shamisa. Naime, prema našem izvoru, umjesto pozitivnog rezultata, u sedam mjeseci koliko već traje predstečajni rok, TLM-Aluminijum ostvario je dodatni gubitak od deset milijuna eura. Stoga, i ova činjenica potvrđuje da je tvrtka sazrjela za stečaj.

Igor Shamis imao je punih sedam mjeseci pronaći poslovnu banku ili strateškog partnera te pokrenuti proizvodnju. Da je to učinio, zasigurno je da se sada ne bi govorilo o stečaju, već bi se radilo punim zamahom. Stoga su rijetki oni koji najnoviji plan vlasnika Igora Shamisa o spašanju TLM-a doživljavaju ozbiljnim. Uglavnom taj se plan ruskog poduzetnika smatra njegovim pokušajem da se javno opravda za neuspjeh svoje misije u TLM-u, a u koju je, po svemu sudeći, ušao sa špekulantskim ciljem, kao i njegov prethodnik makedonski biznismen Marko Pejčinoski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:32