ŽESTOKO NA VIJEĆU HRT-A

'Sutliću, vi ste glavni problem jer se u sve morate miješati'

Ravnatelja Vanju Sutlića zbog načina na koji radi, a čime ugrožava kuću, napali su Domagoj Burić, Blago Markota i Siniša Grgić. Glavna tema bilo je finacijsko izvješće za 2008. godinu i nabava programa iz vanjske produkcije
 Saša Midžor Sučić/Cropix

ZAGREB - Gospodine Sutliću, zaprijetili ste mi raskidom ugovora zato što nisam odobrio tri serije iz vanjske produkcije - izjavio je Domagoj Burić, direktor programa HTV-a tijekom burne sjednice Vijeća.

Glavna tema bilo je financijsko izvješće HRT-a za 2008. te nabava programa iz vanjske produkcije koja je izazvala i najviše pozornosti.

- Vi ste zahtjevali da te tri serije stavimo na ravnateljstvo. Optužili ste me i da sam od Dramskog programa iznudio odgovor da scenariji nisu spremni - nastavio je Burić.

Kredit za plaće

- Ključni je problem što se vi stalno miješate u naše poslove, napao je Sutlića i ravnatelj HTV-a Blago Markota. Mi smo napravili sto milijuna kuna ušteda, ali samo zato što vam nismo dozvolili da vi pregovarate s dobavljačima. Da smo odobrili te serije, možda bismo morali dignuti kredit za plaće - kazao je Markota.

Članica Vijeća Marina Škrabalo optužila je Ravnateljstvo da su 18. lipnja 2009. donijeli odluku o tim serijama i bili spremni platiti 110 milijuna kuna iako su znali da se radilo o direktnoj pogodbi i u situaciji kad je HRT zbog krize uveo mjere štednje. Glavni tajnik HTV- Mislav Stipić, inače, pravnik izjavio je kako je više puta upozorio kako je za program iz vanjske produkcije obavezan javni natječaj.

Sjednica je počela raspravom oko financijskom izvješća koje je podnio glavni ravnatelj Vanja Sutlić. U podužem izlaganju ustvrdio je kako je HRT poslovao pozitivno i ostvario dobit od 133.000 kuna u 2008. Ustvrdio je kako je i izvješće međunarodne revizorske kuće BDO bilo pozitivno.

Siniša Grgić mu je uzvratio kako je u izvješću preskočio dio koji govori o ograničenjima i upozorenjima prema kojima HRT zbog mijenjanja računovodstvene politike iskazuje gubitke.

Prosvjed novinara

- Kad se to dogodi, obično se smjenjuje uprava, kazao je Grgić, a Sutlić mu je odgovorio: -Nitko naše izvješće do sada nije dovodio u pitanje - samo vi.

Članove Vijeća HRT-a prije sjednice dočekali su novinari HRT-a koji su prosvjedovali s flasterima preko usta i mahanjem bijelih papira.

- Žao mi je i neugodno mi je što novinari i na ovakav način, moraju davati svoj glas, ustvrdio je Grgić.

PRITISCI ZBOG SERIJA

Burić se mjesec dana nije javljao?

Na pitanje predsjedavajućeg Vijeća HRT-a, Siniše Grgića, je li bilo pritisaka zbog tih serija, Sutlić je kazao kako ih nije bilo kad su donosili odluku, ali da su uslijedili poslije.

- Bio sam izložen pritisku jednog ponuđača - serije ‘Grička vještica’, kazao je Sutlić. Ali to se dogodilo samo zato što se Burić mjesec i pol dana nije javljao na telefon. Zbog toga smo se i posvađali.

- Javljao sam se, ali ne svima, uzvratio je Burić. Ne javljam se vanjskim producentima, to nije moja stvar, nego Dramskog programa.

-Također ste Bruna Kovačevića, Burića i mene proglasili neprijatejima košarke jer nismo htjeli za prijenos plaćati tri puta više novca, dodao je Markota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:44