MINISTAR ZNANOSTI

ŠUSTAR KOD STANKOVIĆA 'Ako Brkić postane ministar, a pokaže se da je plagirao diplomski rad, bio bi to udarac cijeloj Vladi'

 Tomislav Krišto/EPH

U emisiji Nedjeljom u dva gostovao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji se dotaknuo tema budućnosti obrazovanja, ali i teorije evolucije.

Na početku emisije Aleksandar Stanković se našalio na račun svoje frizure, a na to mu je Šustar odgovorio kako se putem svoje kose rješava negativne energije te da je ona protuteža ozbiljnom poslu koji obavlja.

Šustar je diplomirao molekularnu biologiju na zagrebačkom PMF-u, nakon čega je u Italiji studirao filozofiju. Iako se uvijek dvoumio između prirodnih i humanističkih znanosti, uvjeren je da je filozofija njegov intelektualni domet i zbog raspravnih sposobnosti veliki mu je plus politici. U politiku je ušao s Laburistima koji su propagirali 'srednji ekonomski put' te je i danas u odličnim odnosima s njima. U HDZ je došao 'nakon osobnog sazrijevanja' jer je, kako je rekao, katolik i demokršćanin, i u tome se neće predomisliti, prenosi HRT .

Komentirajući vlastiti članak 'Znanost i religija - kod Ruđera Boškovića' u kojem stoji da je pitanje evolucije i dalje otvoreno te da Bog može biti dizajner svijeta, Šustar je rekao kako teorija evolucije nije do kraja dorečena:

'Svijet je uređen. Čemu sve to? Kao vjernik na to imam odgovor, a kao znanstvenik ne. Ključ je u raspravi.'

Dodao je i da 'darvinisti ne mogu bez kreacionista' te kako ne vidi nikakve sukobe u tome što je s jedne strane znanstvenik, a s druge vjernik. Također je kazao i kako 'religija otvara prostor raspravi, a vjera potiče razum - prate se međusobno', te da 'Bog ne mora nužno biti kršćanski bog'.

Ministar je poručio kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu. 'Stručna rasprava počinje sutra i trebala bi pokazati koliko je to dobar argument. Ako se odbije, onda je to politikantsvo, ne znam što drugo', kazao je u HRT-ovoj emisiji.

'Kolega Jokić ima energiju potrebnu za reformu i već ima ideje kako raspravu provesti i uključiti što više ljudi. Važno je motivirati ljude da vjeruju da će njihove primjedbe biti korisne', rekao je Šustar. Smatra da je veza između gospodarstva i akademske zajednice kod nas samo deklarativna. Za vjeronauk se, smatra, 'mora naći praktično rješenje', a građanski odgoj je 'itekako potreban i treba biti međupredmetno raspoređen'.

Proračun za obrazovanje bit će 2 posto manji nego prošle godine. Šustar tvrdi da je digitalizaciju moguće provesti i uz pomoć sredstava iz Europske unije."Tu interese mora pronaći i privatni sektor. To je svijet koji je u Hrvatskoj zanemaren, ta veza između gospodarstva i akademske zajednice. Mi smo i dalje izolirani od modernih tokova", kazao je Šustar.

Komentirao je i slučaj Milijana Brkića i navodnog plagijata njegova diplomskog rada. Kao što je poznato, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko Brkića je predložio za novog ministra branitelja. 'Ukoliko se utvrdi, onda se treba razmotriti sve mogućnosti. Ako se utvrdi da je plagirao, a postane ministar, to je udarac cijeloj Vladi', kazao je Šustar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:25