IMA SE, IDE SE

Susjedi paze na svaki euro, a mi? Slovenija zbog štednje odustala od EXPO-a, Hrvatska ide sama

Dok susjedi paze na svaki euro, u nas se troši i na ono što nije nužno

ZAGREB - Hrvatska i Slovenija trebale su zajedno nastupiti na EXPO-u sljedeće godine u Južnoj Koreji. Koncept nije do kraja poznat, no tema je trebala biti vezana uz Jadran.

Oštra štednja

U međuvremenu, kako je izvijestio glasnogovornik slovenske vlade Darijan Košir, Slovenija je odustala. Razlog su oštre mjere štednje kako bi se smanjio javni deficit na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda, a nastup na EXPO-u koštao bi ih 1,65 milijuna eura. Hrvatska nije odustala i ide na EXPO i bez Slovenije, tako je medijima potvrdio Berislav Živković iz Ureda glasnogovornika MVPEI. Znači, Hrvatska ipak ima dovoljno novca za ovu svjetsku smotru.

, no za posjeta Hrvatskoj 2009. godine kineski predsjednik Hu Jintao obećao nam je pokloniti paviljon, a tako je i bilo. Ovaj kompromis, postojeći paviljon obojen u boje hrvatske šahovnice, izgledao je otužno u Kini, a nije nikoga zadovoljio, pa ni Branka Silađina, autora paviljona.

Na prethodnom EXPO-u, pak, u Japanu koncept su bili osmislili 3LHD, Dalibor Martinis i Damir Fabijanić , a rezultat je bio impresivan: broj japanskih turista povećao se trostruko. Isti su autori nastupili i u Španjolskoj. Uglavnom, potreban je ili dobar koncept ili, najbolje, ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:31