IKONA SLAVNE TVRTKE U HRVATSKOJ

Suosnivač Applea dolazi u riječki muzej Peek&Poke

Suosnivač Applea Steve Wozniak obećao je da će naljeto posjetiti riječki muzej informatike Peek&Poke, objavljeno je na internetskim stranicama tog muzeja.

Drugi Appleov Steve

Riječ je o muzeju starih računala i informatičke tehnologije, u čijem je postavu više od 1000 eksponata svjetske, ali i hrvatske računalne povijesti, koji je otvoren još 2007. godine. Kontakt s Wozniakom datira još od tada: naime, kada se pripremalo otvorenje muzeja, njegovi osnivači poslali su pozivnice za taj događaj Steweu Wozniaku, ali i drugom, poznatijem suosnivaču Applea - Steveu Jobsu . Obojica su se, navode u Peek&Pokeu, ispričala što zbog obaveza ne mogu doći u Rijeku, poželjeli su im mnogo sreće, a popularni Woz je ljubazno poručio da će doći kada uhvati vremena. Kada bi to točno moglo biti i što će točno Wozniak raditi u Hrvatskoj, još se ne zna.

Steven Gary Wozniak je izumitelj, računalni inženjer i programer koji je 1976. godine sudjelovao u osnivanju Applea zajedno sa Steveom Jobsom i Ronaldom Wayneom. Upravo se njemu pripisuje stvaranje njihovih prvih računala: Apple I i Apple II. Kako je prepričao u autobiografiji “iWoz”, on i Jobs rasprodali su gotovo sve što su posjedovali (uključujući Wozov Hewlett-Packard kalkulator i Jobsov Vokswagen kombi) kako bi prikupili 1300 američkih dolara za komponente.

Matične ploče prvo su sklapali u Jobsovoj sobi, a potom u njegovoj danas legendarnoj garaži. Ostalo je, reklo bi se, povijest - barem što se tiče Applea. Wozniakovo sudjelovanje u stvaranju donedavno najvrednije kompanije na svijetu zapravo je prestalo negdje 1982. godine.

Godinu ranije pilotirao je zrakoplovom Beechcraft Bonanza i zbog neiskustva se srušio ubrzo nakon polijetanja s aerodroma.

Igrač Segway pola

Njegovih četvero suputnika bilo je ozlijeđeno, a Wozniak je pretrpio teško oštećenje lica i amneziju.

U Apple se kasnije vratio, ali samo kao običan inženjer, što je trajalo do 1987., kada je i službeno otišao. Još uvijek prima stipendiju od Applea, vrijednu 120 tisuća dolara godišnje, a ima i nešto dionica tvrtke. Danas drži predavanja i povremeno osnuje neki start-up, bavi se Segway polom i slobodni je zidar, član lože Mt. Moriah broj 292 u Los Gatosu, Kalifornija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:37