IZBOR BUDUĆEG ŠEFA HDZ-A

Sumrak: Trebamo jednoglasno podržati Kosor!; Hebrang: Kosor jedini kandidat? Ne dolazi u obzir!

Šefica HDZ-a očito ne može na unutarstranačkim izborima računati na punu podršku zagrebačkog ogranka stranke
Zagreb, 051109.Predsjednicki kandidat HDZ-a Andrija Hebrang predstavio je svoj izborni program i web stranicu u sredisnjici stranke na Trgu Zrtava Fasizma. Podrsku mu je pruzila predsjednica vlade RH Jadranka Kosor.Na slici Jadranka Kosor pokazuje svoj potpis pod rednim brojem 1 na listi za podrsku kandidaturi Andrije Hebranga.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Šefica HDZ-a Jadranka Kosor ne može na unutarstranačkim izborima računati na punu podršku zagrebačkog ogranka stranke. To se, naime, dalo iščitati iz poruka koju su izrečene na sjednici zagrebačkog HDZ-a održanoj u četvrtak kasno poslijepodne.

Taj je sastanak sazvao šef ogranka Gordan Jandroković kako bi se razgovaralo o izbornim rezultatima.

Loši rezultati

Zagrebački HDZ-ovci, prema onome što se tamo moglo čuti, nisu zadovoljni rezultatima, ali smatraju da su u prvoj izbornoj jedinici još dobro i prošli uzme li se u obzir činjenica da je konkurenciju - Kukuriku koaliciju - u toj jedinici vodio novi premijer Zoran Milanović, te da HDZ u Zagrebu nikada nije ostvario pretjerano dobre rezultate. No, stav ogranka je da je HDZ općenito na izborima prošao - loše! Na sastanku, na kojem nije bilo šefice stranke, Gordan Jandroković je, doznajemo, rekao kako se treba zalagati za demokratizaciju stranke.

U toj ga je ideji podržao i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji je nešto slično ovih dana već izjavljivao po medijima.

Jedna od rijetkih koja se usprotivila toj ideji na sastanku je, kažu naši izvori, bila Đurđica Sumrak, bliska prijateljica Jadranke Kosor, koja je zahvaljujući tom prijateljstvu dobila i vrlo visoko mjesto na izbornoj listi.

- Trebamo jednoglasno podržati Jadranku Kosor za šeficu stranke - navodno je Sumrak rekla na sastanku, ali je njena ideja ostala bez podrške. Štoviše, Sumrak je zbog toga ušla i u sukob s Andrijom Hebrangom .

- HDZ je napravio loš rezultat na izborima i sada treba raspraviti o uzrocima tog poraza i pripremiti se za unutarstranačke izbore - uzvratio je Hebrang, kažu naši izvori, Đurđici Sumrak. Spor između njih dvoje navodno je primirio šef ogranka Gordan Jandroković.

Nepovoljni savezi

Na sastanku su spomenute i izborne liste kojima je većina članstva izrazila nezadovoljstvo, a spominjala se i loša organiziranost izborne kampanje. Neki su se požalili i na saveze koje je HDZ u zadnji trenutak sklopio s Vesnom Škare-Ožbolt i splitskim gradonačenikom Željkom Kerumom, uz tvrdnje da im je to odmoglo na izborima. Hebrang je na to, kaže naš izvor, rekao da se na sjednicama Predsjedništva stranke nikada nije raspravljalo o tim koalicijama.

Gordan Jandroković jučer nam nije želio više reći o događanjima na sastanku, ali je kazao da je sjednica održana u demokratskom ozračju i da su se mogla čuti različita mišljenja.

Nove ideje

- Moj je stav da treba ići u demokratizaciju stranke i da se na izborima treba pojaviti više kandidata, i to na svim razinama - od ogranaka do vrha. Članstvo je to koje mora odlučiti tko će voditi stranku u sljedećim godinama. HDZ je sada u oporbi i mi trebamo tražiti nove ideje te se prilagoditi okolnostima. A glavni preduvjet za to je jačanje stranke, što se treba provesti upravo kroz poštene izbore. Ne bi bilo dobro da se bilo kakvim inženjeringom utječe na izbore - rekao nam je jučer Jandroković. Dodao je da su u ovom trenutku najvažnija načela, te da je još prerano govoriti o kandidatima.

- U ovom je trenutku najvažnije kroz tijela stranke osigurati transparentne, fer i poštene izbore - ustvrdio je Jandroković koji je rekao kako se on osobno neće kandidirati za šefa HDZ-a, ali da će raditi na tome da izbori budu demokratski i da se HDZ osnaži.

Kad je riječ o ostalim kandidatima za šefa HDZ-a, iz stranke su sve glasnije najave da bi kandidaturu mogao istaknuti dosadašnji potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević. Za njega u stranci kažu da je sposoban i smatraju ga predstavnikom novog HDZ-a. Milošević ima podršku poslovnih krugova, a navodno je njegovu kandidaturu za predsjednika HDZ-a spremno poduprijeti i nekoliko članova Predsjedništva stranke.

Mudar čovjek

U posljednje vrijeme pojavilo se još jedno ime koje bi moglo konkurirati za mjesto šefa stranke. Riječ je o potpredsjedniku HDZ-a Petru Čobankoviću.

- Čobanković je vrlo mudar, još uvijek je odan Jadranki Kosor i vjerojatno neće ići protiv nje. No, ako postane jasno da Kosor neće uspjeti, Čobanković bi se doista mogao pojaviti kao kompromisno rješenje - rekao je jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

‘Plenković je premlad za čelnika HDZ-a’

Andreja Plenkovića neki u HDZ-u također bi voljeli vidjeti na vrhu stranke, ali od toga vjerojatno neće biti ništa. Naime, Plenkovića smatraju kvalitetnim i dobro obrazovanim kadrom te ističu da bi on zbog svojih diplomatskih sposobnosti bio jedan od idealnijih kandidata za tu poziciju, posebno sada kad Hrvatska ulazi u EU. No, Plenković ima jedan veliki nedostatak, a riječ je o tome da je član stranke postao tek prije nekoliko mjeseci. - Plenković je dobar, ali za njega je još prerano. U ovom trenutku bolja bi opcija bio Milošević. ( G. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:48