SVJETSKA BANKA

Šuker iz Washingtona: Ne mogu nas uspoređivati s Kirgistanom

Ministar Šuker iz Washingtona je najavio izlazak iz krize, no analitičari kažu da treba pričekati kraj godine

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker objavio je u Washingtonu da Hrvatska “definitivno izlazi iz krize. To bi se, tvrdi Šuker, trebali dogoditi u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju kad bi BDP trebao imati rast. No dio ekonomskih analitičara ipak upozorava kako treba pričekati kraje godine, jer su pozitivni pomaci u trećem tromjesečju rezulat turističke sezone i njezine povećane potrošnje.

Oprezno s procjenom

Hrvatska definitivno izlazi iz krize, stvorili su se svi preduvjeti za to, poduzete su sve mjere. Mi smo sporije i kasnije od mnogih ušli u krizu i nažalost kasnije izlazimo, izjavio je Šuker.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, smatra kako ipak treba biti oprezan jer u ove procjene treba uključiti i rizike poput investicija kojih još uvijek nema. Stojić kaže kako je turizam popravio sliku, no pitanje je što će se još događati do kraja godine.

Nema sličnosti

Iako se Hrvatska u izvještaju Svjetske banke o gospodarskom rastu našla uz bok s Kirgistanom, Rumnjskom i Latvijom, Šuker smatra da se Hrvatska i Kirgistan nikako ne mogu uspoređivati. Osim pada BDP-a i sličnog, imaju malo toga sličnoga. Kirgistan je druga najsiromašnija zemlja srednje Azije u koje se polovica stanovništva bavi poljoprivredom koja čini 35 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:29