INA-MOL I HYPO

Suđenje Sanaderu odgođeno: Ključni USKOK-ov svjedok nije se pojavio

 Boris Kovačev / CROPIX

Jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva Stephan Hurlimann kao što je najavljivano nije se u četvrtak pojavio na nastavku suđenja Ivi Sanaderu u slučajima INA-MOL i Hypo banka.

Sanadar je na prvo ročište nakon ljetne pauze došao samo u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića. Na raspravi u četvrtak Prodanović je pak iznio dva dokazna prijedloga kojima se USKOK protivio, a riječ je o prijedlogu da se sasluša svjedok Mladen Zlamalik za kojeg obrana tvrdi da je 2004. radio u Ini te da ima saznanja kako je mađarski biznismen Imre Fazakas pregovore sa Hrvatskom za tada aktualni projekt Družba Adria vodio u ime Jukosa, a ne mađarskog MOL-a..

Time obrana pokušava pobiti navode tužiteljstva da je Fazakas i tada bio MOL-ov čovjek. Također, obrana je predložila da se u spis uvrsti vještačenje koje su oni naručili od ovlaštenog sudskog vještaka za knjigovodstvo i prema kojemu 1994. i 1995., u vrijeme u koje USKOK inkriminira Sanaderu za primanje provizije od Hypo banke, u Hrvatskoj nije bilo galopirajuće inflacije kao što su to tvrdili svjedoci Mate Granić i Nikica Valentić, Günther Striedinger i Franz Hasslinger.

Visina inflacije u to vrijeme za obranu je bitna budući se postavlja pitanje da li je navodna provizija koju USKOK inkriminira išla 'na štetu republike Hrvatske ili pak Hypo banke' iz čega dalje proizlazi pitanje da li se ovo kazneno djelo može staviti u gabarite ratnog profiterstva.

Vijeće se povuklo na odlučivanje o ovim dokaznim prijedlozima, nakon čega je sud je odlučio da će prihvatiti prijedlog obrane da se sasluša Mladen Zlamalik, međutim odbio je drugi prijedlog obrane, a to je da se u spis prihvati vještačenje obrane o tome kolika je bila inflacija 1994/95.

'Takav podatak o inflaciji tih godina može se vrlo jednostavno pribaviti od HNB-a, tako da nema potreba za vještačenjem, rekao je predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić obrazlažući odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34