UZIMANJE MITA

SUĐENJE POLICAJCIMA IZ VINKOVACA Zamjenik šefa: 'Nije istina da sam tražio 22 kilograma graha mita, to je bilo za sponzorstvo proslave 1. maja'

 Emica Elveđi/CROPIX

„Nisam kriv niti za jedno kazneno djelo koje mi se stavlja na teret,“ rekao je iznoseći svoju obranu Blaž Topalović, bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske kojemu se skupa s još 12 okrivljenika sudi na Županijskom sudu u Osijeku.

Topalović je okrivljen da je koristeći svoj položaj s, također optuženim, Đurom Vidićem ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci dogovarao zapošljavanje triju žena na poslove medicinskih sestara i spremačica u DZ-u. U svojoj je obrani rekao da su on i Vidić obiteljski prijatelji duže od 25 godina te da nikada svoj položaj nije koristio da bi bilo koga zaposlio. Priznao je da su njih dvojica razgovarali o zapošljavanju triju žena koje inače žive u teškim obiteljskim i socijalnim uvjetima, pa im je htio pomoći.

- Pri tome od Vidića nisam tražio da učini bilo što mimo zakona – rekao je Topalović, koji je razlike u svom iskazu danom USKOK-u od ovoga pred sudom objasnio time da je na USKOK-u svašta pričao „ali sam se kasnio sjetio nekih detalja pa o njima danas tako govorim.“

I njegov zamjenik u inkriminirano vrijeme Mato Kirchbauer, kojemu se sudi po četiri točke optužnice, odbacio je krivnju. Rekao je tako da nikada nije tražio od Topalovića da riješi zaposlenje medicinske sestre Tanje Perić u DZ Vinkovci, kao i da od policajca na graničnom prijelazu Tovarnik Zdenka Kozarca nije tražio da bez kazne pusti njegova prijatelja Jerka Šimunovića, za kojeg je policija utvrdila da vozi neregistrirano vozilo. Isto tako od zamjenika načelnik PP Vinkovci Josipa Miljanića nije tražio da odbaci prekršajnu prijavu protiv njegova prijatelja Šimuna Đukića za ilegalno posjedovanje zračne puške, a negirao je i krivnju da je od Miroslava Novakovića tražio i dobio mito od 22 kg graha kao protuuslugu za rješavanje problema s četvoricom državljana Srbije koji su u Hrvatskoj boravili ilegalno, pa je trebalo utejcati da im se omoguće nesmetan prelazak granice između Hrvatske i Srbije.

- U svim tim slučajevima jesam razgovarao s kolegama policajcima, ali od nikoga nisam tražio da postupaju nezakonito, već da im u granicama svojih ovlasti ako je to moguće izreknu upozorenje ili primijene načelo oportuniteta. Kazao sam im i da ne izbjegavaju pisanje optužnih prijedloga ili naplatu kazne ako je prekršaj utvrđen. Što se tiče famoznog graha to nema nikakve veze s ovim strancima. S Novakovićem sam o sponzorstvu grahom za proslavu 1. maja razgovarao prije nego što se dogodilo ovo sa strancima, a ni u tom slučaju nisam tražio da se građani Srbije ne sankcioniraju – rekao je Kirchbauer.

Od 13 optuženih u ovom slučaju čak sedmorica su što bivši, što sadašnji policajci. Neki od njih su i dalje u službi, jer su u stegovnom postupku oslobođeni krivnje, što se u listopadu prošle godine dogodilo i Topaloviću koji je čak dobio odluku o povratku na radno mjesto načelnika, ali je na vlastiti zahtjev umirovljen. Protiv Mate Kirchbauera i njegovog brata Antuna stegovni postupak još nije okončan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:36