NEMILOSRDNI UBOJICA

SUĐENJE BIVŠEM POLICAJCU 'Ubio mi oca, okrenuo se prema menis puškom i pitao - Što ti hoćeš?'

Ubojica je svoju bivšu ženu ubio rafalom pred kćerima kada je ona teško ranjena pokušala pobjeći, a u njezinog vanbračnog patnera ispalio je još jedan rafal kada ga je već mrtvog izvukao iz izrešetanog automobila
 Mate Piškor/Ranko Šuvar/CROPIX

SISAK - Razumio sam optužnicu i mogu reći da se ne smatram i ne osjećam krivim. Izgovorio je ovo u ponedjeljak 20. siječnja pred velikim vijećem Županijskog suda u Sisku 41-godišnji Mario Slabinjac, kojem je počelo suđenje zbog optužbe da je počinio dva teška ubojstva, dva teška ubojstva u pokušaju i jedno ubojstvo u pokušaju. Ovog bivšeg policajca, djelatnika Ravnateljstva policije, koji je zbog zanemarivanja kćeri, prije počinjenog zločina trebao ići na odsluženje zatvorske kazne, optužnica tereti da je 11. lipnja prošle godine ubio svoju suprugu Blaženku, koju je tijekom života fizički i verbalno napadao i prijetio joj, te njezinog izvanbračnog partnera Ivicu Hajdukovića, kojeg je ubio također iz niskih pobuda - iz ljubomore. Slabinjca optužnica tereti i zbog dva teška ubojstva u pokušaju i jednog ubojstvo u pokušaju. Naime, zajedno s ubijenima Blaženkom Slabinjac i Ivicom Hajdukovićem, u automobilu na koji je Slabinjac ispucao cijeli okvir iz automatske puške, bile su dvije Slabinjčeve kćeri, stare 8 i 9 godina, te Hajdukovićev sin star 17 godina. Djeca srećom nisu ozlijeđena.

Zastupnik optužbe, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić, u optužnici i uvodnom govoru razotkrio je osobito teške detalje stravičnog ubojstva i ubojstva u pokušaju. Naime, na vozilo u kojem su bili ubijeni i djeca, Slabinjac je najprije ispalio cijeli okvir automatske puške. Ivica Hajduković, koji je voziom ubijen je odmah, dok je Blaženka Slabinjac, koja je zajedno sa svojim dvjema kćerima sjedila iza vozača, dobila više prostrijelnih rana. Kada se Hajdukovićem golf zaustavio na travi pored ceste, nakon bezuspješnog pokušaja bijega od ubojice vožnjom unatrag, Blaženka Slabinjac otvorla je zadnja vrata i zajedno s kćerima, iako ranjena, pokušala je pobjeći skrivajući se iza automobila. No, ubojica ju je dostigao i ispalio na nju neutvrđeni broj metaka usmrtivši ju pred očima djece. Potom je iz automobila izvukao mrtvo tijelo Ivice Hajdukovića i u njega ispalio također neutvrđeni broj metaka iz automatske puške. Hajdukovićev maloljetni sin P. H. skrivao se to vrijeme iza otvorenih suvozačevih vrata. Ubojica je okrenuo oružje prema njemu i pitao ga: «Što ti hoćeš?", a on je odgovorio. «Nemoj me ubiti, pusti me". Tada mu je Slabinjac rekao da uzme njegov auto i odveze njegove dvije kćeri do sela, te da obavijesti policiju. Sve se to dogodilo 11. lipnja oko 20,50 sati, na cesti Krčevo-Graboštani, kod mosta preko rijeke Sunje. Navode iz optužnice potvrdio je ključni svjedok, jedini očevidac zločina, maloljetni P. H., sin ubijenog, koji je u kratkom ali potresnom svjedočenju ispričao kako je ostao bez oca i njegove prijateljice koja je živjela kod njiha, kako je srećom ostao živ, te kako je gledao smrti u oči kada ga je Mario Slabinjac, koji mu je netom prije ubio oca, upitao: «Što ti hoćeš?". - Kada sam vidio da Mario počinje pucati prema nama, sagnuo sam se na sjedalu. Moj je otac počeo vožnju unatrag da pobjegnemo, ali ga je prvi rafal ubio na mjestu te se auto zaustavio na travi pored ceste. Skriven iza vrata vozila čuo sam Marija kako odlazi do svojeg automobila, mijenja okvir automatske puške i ponovo sam začuo rafale, rekao je P. H.. Molio sam ga za život i pustio me je, zaključio je.

Branitelj optuženog, odvjenik iz Velike Gorice Davor Marčec, u uvodnom je govoru istaknuo kako će obrana dokazati da opužnica nije u pravu kada njegovog branjenika tereti za počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva i teškog ubojstva u pokušaju, posebice što se tiče kvalifikacija da je ubojstvo počinio iz niskih pobuda i iz ljubomore. Suđenje se nastavlja u utorak, ispitivanjem vještaka i svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38