REPORTER JUTARNJEG JAVLJA IZ BRUXELLESA

SUDBONOSNI SUMMIT LIDERA EUROPSKE UNIJE Pokušava se dogovoriti višegodišnji financijski okvir oko 1000 milijardi eura!

Greek Prime Minister Antonis Samaras, French President Francois Hollande, European Commission President Jose Manuel Barroso and EU Council president Herman Van Rompuy EU Council president Herman Van Rompuy chat during a roundtable meeting at the EU Headquarters on February 7, 2013 in Brussels, on the first day of a two-day European Union leaders summit. European Union leaders head into a fresh clash over the EU's budget with the only certainty being that proposals for several years will be cut back. AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
 AFP

Šefovi država ili vlada EU su danas navečer u Bruxellesu počeli dvodnevni summit na kojemu pokušavaju dogovoriti višegodišnji financijski okvir Europske unije od blizu 1000 milijardi eura. No, na samom početku je bilo vidljivo da do sporazuma neće doći lako. Države članice su podijeljene, a suočene sa mjerama štednje kod kuće, neki lideri su insistirali na smanjenju i proračuna Europske unije.

Do samog početka summita danas nije bilo poznato koju brojku kao okvir za proračun EU između 2013. i 2020. godine će predložiti predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Od brojke koju je na početku imala Europska komisija od 1033 milijardi eura se odustalo još prošle jeseni. Tada se došlo na brojku od 973 milijardi eura, ali se očekivalo da će na ovom summitu polazna točka za raspravu biti 957 milijardi, što bi bili za gotovo 15 milijardi eura manje od prijedloga iz kraja prošle godine.

PROSVJED U BRUXELLESU RAZLJUTIO ČLANICE UNIJE U štrajku i službenici EU koji imaju veću plaću od Angele Merkel!

Svaka država vuče na svoju stranu i u ovim razgovorima. Francuzi žele zadržati velika sredstva za financiranje poljoprivrede, Britanci žele smanjiti sveukupni proračun.

Uoči početka summita britanski premijer David Cameron je rekao kako je predloženi iznos u studenom (973 milijardi eura) “bio previsok” te da “dogovora na ovom summitu neće biti ako se taj iznos ne smanji”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je suzdržana i izrazila čak i sumnju da će se doći do dogovora na ovom summitu. “Sada ne možemo reći hoće li biti dogovora. Pozicije i jednih i drugih su još uvijek udaljene”, rekla je Merkel uoči početka summita.

Hrvatska, koja ulazi u EU za manje od pet mjeseci, dobit će sredstva iz proračuna iz ranije financijske perspektive koja se završava proračunom EU za ovu godinu. Zato je za Hrvatsku od posebne važnosti i usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira EU jer će Hrvatska biti u cijelosti dio.

Na summitu sudjeluje i premijer Milanović koji je ouči summita rekao kako će sastanak “završiti po svemu sudeći usvajanjem višegodišnjeg financijskog okvira, a Hrvatska kao nova članica ima jasne ali relativno male prohtjeve”. Milanović kaže da je za Hrvatsku važno što je uspjela zadržati povoljnu formulu po kojoj će za korištenje sredstva EU imati veći vremenski rok.

Milanović je prije početka summita sudjelovao na sastanku s kolegama iz država takozvane skupine "Prijatelji kohezije". To je skupina manje razvijenih država člancia EU koje dobivaju više sredstva iz kohezijskih fondova pa samim time se i zalažu da se ta sredstva ne smanjuju.

Prijatelji kohezije su tražili i "umjereno povećanje sredstva u proračunu za ruralni razvoj", nešto što ne nailazi na preveliko razumjevanje bogatiih država.

Prema prijedlogu Predsjendika Van Rompouy oko 32 posto proračuna bi trebalo ići ka kohezijsku politiku, 37 posto za poljoprivredu te oko 6 posto za financiranje EU administracije.

Iako je još uvijek teško izračunati koliko će točno koja država članica dobiti iz fondova EU procjena je da bi Hrvatska u slijedećih sedam godina mogla računati na oko 11.5 milijardi eura. Ako se države članice dogovore na ovom summitu višegodišnji financijski okvir EU mora dobiti i pristanak Europskog parlamenta. Parlament je pak upozorio da neće podržati okvir koji ne bi odgovarao potrebama EU i provedbi zajedničkih politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:29