BORBA PROTIV IZURČENJA

Sud: Sanader ostaje u pritvoru. Odvjetnik: Žalit ćemo se i austrijskom Vrhovnom sudu

Ivo Sanader će 21. lipnja i odluku o izručenju Hrvatskoj dočekati u ćeliji zatvora u Salzburgu

SALZBURG - Ivo Sanader ostaje u pritvoru. Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio je žalbu bivšeg hrvatskog premijera.

- Žalba nije prihvaćena, izjavio je novinarima Marcus Neher iz tužiteljstva u Salzburgu, što znači da će Sanader do daljnjega ostati u pritvoru u tom gradu.

Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je za APA-u da nakon ove odluke razmišlja o žalbi austrijskom Vrhovnom sudu, u kojoj bi se pozvao na Sanaderova temeljna ljudska prava.

Ekstradicijski pritvor

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, nakon što je sud u Salzburgu, 9. svibnja, odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj. Sanaderov odvjetnik Suppan uložio je žalbu protiv te odluke, nakon čega sud u Linzu kao višestupanjski treba odlučiti o izručenju.

Glasnogovornik Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu Günther Winsauer najavio je da će mediji nakon sudske rasprave o izručenju biti obaviješteni o pojedinostima eventualnog postupka izručenja.

Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji prema tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Želi suđenje u Austriji

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zloporabu položaja i ovlasti u više slučajeva.

Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi-Media, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje, u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem, kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Sanader tvrdi da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti, i zatražio je suđenje u Austriji.

Njegov odvjetnik, pak, tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

10. prosinca 2010.

Ivo Sanader uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu

9. svibnja 2011.

Sud u Salzburgu odlučuje da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj unatoč prosvjedu njegovih odvjetnika da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje

21. lipnja 2011.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će o izručenju Sanadera Hrvatskoj na raspravi koja će biti otvorena za javnost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:54