DAŠ IM PRST, ŽELE RUKU

Sud odbacio tužbu blizanaca Winklevoss protiv Facebooka: Prestanite cmizdriti, dobili ste 60 milijuna dolara

Braća su se 2008. nagodila sa Zuckerbergom te osim novca dobili i milijun dionica Facebooka

Američki savezni prizivni sud u San Franciscu okončao je višegodišnje pravno natezanje harwardskih blizanaca Winkelvoss koji tvrde kako im je Mark Zuckerberg ukrao ideju za društvenu mrežu, danas popularni Facebook . Sud je odlučio da se Winkelvossi moraju zadovoljiti s ranije sklopljenom nagodbom kojom su dobili odštetu od 60 milijuna dolara.

Naime, blizanci Tyler i Cameron Winklevoss 2008. godine postigli su dogovor o isplati odštete za ukradenu ideju nakon što su se četiri godine borili po sudovima. Međutim, u siječnju ove godine ponovo su odlučili tužiti Zuckerberga. Tvrde kako im je Zuckerberg zatajio pravu vrijednost Facebooka . U nagodbi je sudjelovao i treći prijatelj s fakulteta i jedan od idejnih začetnika Facebooka , Divya Narendra, no on nije krenuo u ispravljanje odštete.

- Winklevossi su bili iskusne stranke koje su se našle u borbi za vlasništvo nad jednom od najbrže rastućih svjetskih kompanija. Uključili su se u istraživanje i dobili su mnogo informacija o tuženoj strani. Imali su velik broj odvjetnika, a njihov je otac Howard Winklevoss, nekadašnji profesor na Poslovnoj školi Wharton, stručnjak u procjenjivanju te je također sudjelovao u tužbi.

Nakon analiziranja ponude prihvatili su ono što se nalazilo na stolu, a ponuda je bila i više nego dobra s obzirom na stanje tržišta. Iz kojeg god razloga sada tu nagobu žele povući.

Baš kao i okružni sud, ne vidimo osnove da im se to dopusti. U jednom trenutku parničenje mora prestati. Do toga je trenutka upravo došlo - rekao je sudac Alex Kozinski te dodao kako je vrijednost Facebook dionica, 1 milijun točnije, koje su blizanci dobili i dalje rasla zajedno s rastom kompanije.

Dodatne 'soli na ranu' Kozinski je dodao kako 'Winklevossi nisu prve stranke koje su pokušale kroz parničenje nadmašiti direktnog konkurenta na tržištu'.

- Sud bi vjerojatno dopustio nastavak parničenja da nagodba nije postignuta - zaključio je Kozinski.

Blizanci su se 2008. godine s Zuckerbergom dogovorili za odštetu u iznosi 60 milijuna dolara u gotovini i dionicama.

No, priča ne završava tu. Prema posljednjim informacijama, blizanci Winklevoss zatražili su novo saslušanje pred cjelovitim sudskim vijećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:00