KAKVA ĆE BITI PRESUDA?

Sud BiH danas odlučuje o izručenju RH Zdravka Mamića, ali i osuđenog ratnog zločinca Štele

Obje rasprave zakazane su na sudu danas u 13 sati, a Mamića i Štelu razdvajat će samo dvije sudnice
Zdravko Mamić i Vinko Martinović Štela
 CROPIX

Istovremeno s odlučivanjem o tome postoje li pretpostavke da se Republici Hrvatskoj izruči Zdravko Mamić, Sud BiH u Sarajevu odlučivat će o tome može li se Hrvatskoj izručiti i osuđeni ratni zločinac Vinko Martinović zvani Štela koji je jučer uhićen u Mostaru.

Martinovića su u srijedu u Mostaru uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a on je odmah nakon toga sproveden u Sarajevo i predan pravosudnoj policiji Suda BiH.

Obje rasprave zakazane su na sudu u Sarajevu danas u 13 sati, a Mamića i Štelu razdvajat će samo dvije sudnice.

Zdravka Mamića se traži po Uskokovoj istrazi za podmićivanje osječkih sudaca, a Martinovića se traži zbog pravomoćne presude za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine.

Vrhovni sud Hrvatske prošle je godine poništio presudu Županijskog suda u Zagrebu, te preinačio kaznu sa sedam na deset godina zatvora Vinku Martinoviću Šteli za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Nakon prvostupanjske presude izrečene 2016. godine Štela je uspio pobjeći u Bosnu i Hercegovinu gdje se otada skriva.

Procesna pozicija Mamića i Štele je drugačija jer se Mamićevo izručenje traži temeljem bilateralnog sporazuma RH i BiH, koji je stupio na snagu 2014., a koji se odnosi na kaznena djela iz domene organiziranog kriminala i korupcije počinjena nakon 2014.

Riječ je o sporazumu koji omogućava RH i BiH da izručuju jedna drugoj vlastite državljane.

U slučaju Vinka Martinovića Štele, kojeg RH traži zbog odslužanja kazne za ubojstvo, ne mogu se primijeniti odredne tog sporazuma jer se on odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, a i ubojstvo je počinjeno prije 2014.

Kakvu će Sud BiH donijeti odluku možda će se saznati čak i danas, a možda tek u narednim danima kada se objavi u pisanom obliku.

Podsjetimo, Vinko Martinović Štela je zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom pred Haaškim tribunalom osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima te odslužio kaznu zatvora od 18 godina. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:38