PRORAČUN

Subvencije poljoprivredi 150 milijuna kuna veće nego lani

Prihodi su manji 0,5 posto, a najviše su podbacili doprinosi te prihodi od PDV-a i trošarina
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Iako se u drugom mjesecu proračun puni malo bolje, Ministarstvo financija i dalje teško obuzdava rashode. U prva dva mjeseca prihodi su 0,5 posto manji nego u istom razdoblju lani, ali su izdaci porasli za 6,2 posto. Tako je manjak u proračunu iznosio 3,6 milijardi kuna. U Ministarstvu kažu da je dio razloga sezonske prirode pa se, primjerice, subvencije za poljoprivredu uglavnom isplaćuju u prvih pet mjeseci.

Cijena ‘dogovora’

Kako bilo, u prva dva mjeseca ukupne subvencije veće su čak 22,6 posto ili 184 milijuna kuna. Pritom su subvencije poljoprivredi bile veće za oko 150 milijuna kuna. “Dogovor” ministra Čobankovića sa seljacima proračun će stajati dodatnih 300 milijuna kuna. Velik pritisak na povećanje rashoda vrši Ministarstvo obrane koje je potrošilo 81,2 milijuna kuna više, a nije baš štedljiv ni MUP kojemu su rashodi veći za 33,2 milijuna kuna.

Na razne pomoći pak država je potrošila čak 500 milijuna kuna više nego u isto vrijeme lani.

Rijetke uštede

Posebno se ističu regionalni izdaci koji su veći za 322 milijuna kuna. Među rijetkim uštedama ističu se izdaci za zaposlene i zdravstvo. Kada je riječ o prihodima, podbačaj je najizraženiji kod doprinosa, PDV-a i trošarina.

Unatoč povećanju stope PDV-a, od tog je poreza ubrano 197 milijuna kuna ili 3,8 posto manje nego u prva dva mjeseca lani.





Glavni potrošači

- poljoprivreda - potrošeno je 149 mil. kuna više

- mirovine - rashodi su porasli za 271 mil. kuna

- obrana za programe Ministarstva obrane trebalo je 81,2 milijuna kuna više

- regionalni razvoj stajao je 75 milijuna kn više

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:30