SPORNE IDEJE

STRUČNJACI O MOSTOVOM PRIJEDLOGU REFORME PRAVOSUĐA 'Ljudi, pa gdje vi živite posljednjih godina?!'

 Damjan Tadić/CROPIX

Mostovi prijedlozi reforme već reformiranog pravosuđa, konkretno, novi status Državnog sudbenog vijeća bili bi korak natrag za pravosuđe. Suci će ih sigurno dočekati na nož, a vjerojatno ih ni Europska unija ne bi dobro primila jer smo se uoči ulaska u EU usuglasili s europskom pravnom stečevinom. Bojim se da je sve rađeno na brzaka, da ti mladi ljudi ne znaju kako stvari funkcioniraju pa bi ovo lako mogao ispasti Mostov Lex Perković”, komentirao je Krunislav Olujić, odvjetnik i nekoć sudac Vrhovnog suda, zadnji i najkontroverzniji prijedlog s liste Mostovih promjena.

Znanstvenici i stručnjaci

Most predlaže “ustavne promjene radi objedinjavanja Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća u jedinstveno tijelo u kojem bi polovica članova bila iz redova znanstvenika i stručnjaka izvan sudova i Državnog odvjetništva”. Olujić drži da bi prevelika zastupljenost stručnjaka i znanstvenika dovela u pitanje samostalnost sudske vlasti.

DSV i DOV već imaju stručnjake. DSV u skladu s Ustavom i zakonom samostalno odlučuje o imenovanju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda. Spajanje DSV-a i DOV-a ne bi bilo moguće bez promjene Ustava, prije svega stoga što državni odvjetnici nisu dio sudbene, nego pravosudne vlasti, a to znači usuglašenost dvije trećine zastupnika.

Loša izvedba

Olujić vjeruje da su mostovci sigurno imali dobre motive, ali predlažu lošu izvedbu: - Očekivao sam borbu protiv nepotizma. Danas postoje cijele dinastije u pravosuđu. Jedina kontrola i brana od utjecaja trebala je biti ustavna odredba koja regulira mehanizam izuzeća, i to više kao iznimka, a ne pravilo. A dogodilo se obrnuto. Protiv toga se treba boriti, ali za to ne treba mijenjati sastav DSV-a i DOV-a, nego utvrditi jasnije kriterije stručnosti, neovisnosti i dostojnosti - sada je intervju koji provode članovi DSV-a važniji od rada i znanja. Odvjetnica Vesna Alaburić kaže da je razočarana. - Ljudi, pa gdje živite posljednjih godina i niste li vidjeli što se u pravosuđu sve napravilo?! Prijedlozi Mosta za pravosuđe ni izbliza ne sliče na reforme, a ako su i drugi segmenti društva ovako ‘obrađeni’, moći ćemo reći da se radi o prevari birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30