ROBNE ZALIHE

STRATEŠKA NABAVA MINISTARSTVA GOSPODARSTVA Vrdoljak naručio četrdeset tona kokošje paštete za slučaj potresa

Država svoje paštete i ostale zalihe može upućivati i kao pomoć drugim državama
 Ranko Suvar / CROPIX

Dogodi li se u Hrvatskoj kakva katastrofa, jedna od namirnica na kojoj će Hrvati preživljavati bit će - kokošja pašteta.

Barem tako ispada prema javnom natječaju kojeg je jučer raspisalo Ministarstvo gospodarstva na čelu s HNS-ovcem Ivanom Vrdoljakom. Putem tendera koji je otvoren do 28. listopada traži čak 40 tona kokošje paštete, a iz državnog proračuna za to predviđa platiti otprilike 2,2 milijuna kuna. Kako doznajemo iz Ministarstva gospodarstva, riječ je o nabavci u svrhu popunjavanja strateških robnih zaliha.

“Redovito nabavljamo namirnice jer smo to obvezni prema Zakonu o strateškim robnim zalihama. Te namirnice služe kao pomoć u preživljavanju u slučajevima nekih katastrofa poput potresa, poplava ili ratnih stanja”, doznajemo iz službe za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva.

Količina i vrsta robnih zaliha prema tom je Zakonu utvrđena godišnjim programom, a država zalihe može koristiti samo pri izvanrednim stanjima, znači nikako za uklanjanje poremećaja ili nestabilnosti na tržištu robe.U te strateške robne zalihe spadaju prehrambene namirnice poput riže, tjestenine, sireva, mesa, ribe, ali i naftni derivati, materijali i sirovine za proizvodnju, oprema za stambeno i zdravstveno zbrinjavanje stanovništva...

Država svoje paštete i ostale zalihe može upućivati kao pomoć drugim državama u slučajevima katasrofe, ali što je točan razlog ovoj posljednjoj nabavci pašteta do zaključenja broja nismo uspjeli saznati. Doznajemo da se natječaji često raspisuju kad namirnicama koje su na zalihama istječe rok trajanja.

“Naravno, mi nikad ne pustimo da roba propadne već je radije razdijelimo kad primjetimo da se bliži kraju. Posljednji put smo zalihe kojima se bližio istjek roka trajanja podijelili pučkim kuhinjama”, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Kada je u pitanju ovaj posljednji natječaj, Ministarstvo gospodarstva naručilo je do 40 tisuća kilograma paštete u limenim pakiranjima od 140 grama. Uz procijenjenu vrijednost robe od 2,2 milijuna kuna, država za jednu kokošju paštetu zapravo planira izdvojiti do 7,70 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:30