OSVAJANJE NAJVEĆIH GRADOVA NA LOKALNIM IZBORIMA

STRATEGIJA SDP-a Milanović: 'U Zagrebu, Rijeci i Splitu ne smijemo izgubiti izbore'

 Goran Mehkek/CROPIX

Predstojeći lokalni izbori su nam politički najvažniji. Na njih se moramo posebno koncentrirati. Jer ako loše prođemo, odnosno izgubimo li ih, to će biti indikator da gubimo podršku i na nacionalnoj razini, a HDZ-u bi to mogao biti okidač da počne dovoditi u pitanje našu vlast u državi - takva se su se razmišljanja mogla čuti na sjednici Predsjedništva SDP-a u srijedu navečer.

Pokazatelj rejtinga

Velik dio svoje sjednice, na kojoj su se okupili nakon mjesec dana, vrh vladajuće stranke posvetio je upravo lokalnim izborima koji će se održati u svibnju. Većina članova Predsjedništva složila se da su lokalni izbori iznimno važni jer će upravo oni biti najbolji pokazatelj kako njihova Vlada trenutno stoji te su tom smjeru i raspravljali.

Najkonkretniji je bio upravo predsjednik stranke Zoran Milanović .

Nove okolnosti

- Prioritet su nam Zagreb, Split i Rijeka - poručio je, kako neslužbeno doznajemo, čelnik SDP-a vodstvu stranke. Time je naravno prije svega poslao nedvosmislene poruke članovima predsjedništva Davoru Bernardiću, Arsenu Bauku i Zlatku Komadini kako od njih očekuje da, kao čelni ljudi u tom sredinama, osiguraju pobjedu za SDP. Naravno da je SDP-u oduvijek bilo važno osvojiti vlast u velikim gradovima, pa tako namjeravaju i sada. A budući da su se neke okolnosti, pogotovo u Zagrebu i Splitu, od prošlih izbora 2009. itekako promijenile, Milanović je još jednom želio naglasiti koliko je važno da u tri ključna grada osvoje ili zadrže vlast. Osim toga, dao je naslutiti da SDP ima ambicizne planove i u Istri i to bez “šlepanja” uz IDS.

Prvi put samostalno

- Moramo u Istri pokazati da SDP postoji - prepričalo nam je nekoliko članova Predsjedništva Milanovićeve riječi. Premda nije izravno spomenuo Pulu, navodno je taj grad postao važno političko pitanje za lokalne izbore u Istri. SDP, naime, planira na izbore u Puli prvi put izaći bez IDS-a, odnosno sa svojim kandidatom za gradonačelnika.

ZAGREB

Bernardić ide na učitelja Bandića

Otkada je Milan Bandić 2000. godine srušio HDZ-ova gradonačelnika nikada nije ugrozio vlast SDP-a u glavnom gradu. No, Bandić više ne igra za dres SDP-a, a stanje u Holdingu koji objedinjuje sve gradske tvrtke, a vodi ga SDP-ov kadar Ivo Čović u najmanju je ruku katastrofalno. Bernardiću, koji će gotovo sigurno biti njihov kandidat za gradonačelnika, neće biti nimalo lako jer mu Milanović nije dao da smijeni Čovića, za fotelju gradonačelnika borit će se s Bandićem, čiji utjecaj u Gradu nikako ne treba zanemariti. HDZ zasad ne predstavlja nikakvu prijetnju SDP-u u Zagrebu, ali bi im zato glasove mogli oteti Lesarovi Laburisti, a manjim dijelom i koalicija HSLS-HSS koja ide s Vladimirom Ferdeljijem.

SPLIT

‘Samo da se ne pojavi nezavisni kandidat’

- Nama je najvažnije da don Ivan Grubišić ne ide na izbore za gradonačelnika jer jedino on može ugroziti šanse našeg kandidata - tako nam rekao jedan visoki izvor iz SDP-a. Premda je njihov kandidat Ivo Baladasar relativno nepoznat široj javnosti, SDP-ovci se uzdaju i u to što s kandidatima puno lošije stoje njihovi politički protivnici. Željko Kerum više nema šanse, a HDZ ne može pronaći niti nekoga tko bi im dobro vodio gradsku organizaciju, a kamoli mogao pobijediti izborima. Stoga SDP-ovci najviše strahuju od nekog jakog nezavisnog kandidata jer, kako nam objasnio jedan njihov stranački dužnosnik, “kad god na izbore u Splitu izlazi nezavisni kandidat on nama uzima glasove i pobjeđuje”.

RIJEKA

Jedini grad gdje će pobjeda biti rutinska

- Rijeka bi trebala biti najlakši zadatak za SDP. Jer u tom gradu nitko nikad osim njih nije bio na vlasti. Stoga nitko ne dovodi u pitanje da će Vojko Obersnel osvojiti još jedan mandat gradonačelnika Rijeke, a njihova lista i dalje biti najjača u Gradskom vijeću. Manje probleme Obersnelu bi mogle stvarati trzavice koje postoje među samim SDP-ovcima jer se Obersnel i ostala dvojica istaknutih stranačkih dužnosnika Željko Jovanović i Zlatko Komadina ne podnose. Međutim, sigurno je da nitko od njih neće ugroziti zajednički cilj - pobjedu. Iako je Željko Jovanović iskazivao gradonačelničke ambicije, u međuvremenu je postao ministar pa Obersnel nema konkurenciju u stranci.

PULA

Prvi samostalni izlazak na izbore

U Puli je SDP na lokalne izbore 2009. prvi put izašao u koaliciji s IDS-om. Tada su podržali IDS-ova kandidata za gradonačelnika Borisa Miletića. Do tada je SDP u tom gradu na izbore izlazio pretežno samostalno, a najveći uspjeh ostvarili su 1993. godine kada je njihova lista osvojila tri mjesta u gradskom vijeću. Tek im je koalicija s IDS-om prije četiri godine donijela pobjedu i mjesto zamjenika gradonačelnika. Sada su pak, pred donošenjem konačne odluke da sami pokušaju osvojiti mjesto gradonačelnika Pule i već imaju spremnog kandidata - saborskog zastupnika Peđu Grbina. Smatraju, naime, da su proteklih godina dosta ojačali u Istri da mogu samostalno na izbore u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37