MUTNA STATISTIKA

STRATEGIJA ILI SLUČAJNI LAPSUSI? Šef HDZ-a Karamarko stalnonapada vladajuće netočnim podacima

Kako se radi o poprilično grubim pogreškama, teško je shvatiti razlog zbog kojeg su počinjene
Zagreb, 221012.Sjediste Hrvatske demokratske zajednice, Trg zrtava fasizma 4.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarkona konferenciji za medije povodom afere " Prisluskivanje".Na fotografiji: General Damir Krsticevic i Tomislav Karamarko.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

U samo tri dana, nastupajući na Dnevniku HTV-a, a potom i tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji oporbeni čelnik Tomislav Karamarko govoreći o radu aktualne Vlade iznio je cijeli niz statističkih podataka. Problem je što su svi podaci koje je iznio - pogrešni.

I to je, zapravo vrlo lako dokazati. Dakle, niti je u mandatu Kukuriku koalicije Hrvatska zadužena za 100 milijardi kuna, niti je 100 tisuća ljudi napustilo zemlju, niti je izgubljeno 100 tisuća radnih mjesta, niti u konačnici Hrvatska danas uvozi 70 posto hrane koju konzumira.

Kako se radi o poprilično grubim pogreškama, teško je shvatiti razlog zbog kojeg su počinjene. Naime, po svakoj od spomenutih kategorija i bez dodatnog napuhivanja Kukuriku vlada bilježi vrlo loše rezultate. Oporba tvrdi da zna i može državu voditi kvalitetnije, te da za to priprema vrlo ozbiljne strategije i planove. Ipak, uz ovako bagatelistički pristup političkoj raspravi, birači će se s pravom upitati koliko su ti planovi uistinu ozbiljni.

Čelnik oporbe četiri puta ‘u ništa’

RADNA MJESTA

‘Za mandata ove Vlade je izgubljeno 100 tisuća radnih mjesta’ - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od kraja 2011. godine i početka rada sadašnje Vlade do kraja 2014. godine broj radnih mjesta u Hrvatskoj manji je za oko 60.000. Bez obzira na koje se podatke pozivali, nije moguće potkrijepiti podatak o izgubljenih 100.000 radnih mjesta za vrijeme Milanovićeve Vlade. Uzmemo li u obzir pokazatelje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji bilježi sve koji plaćaju mirovinsko osiguranje, te uzmemo podatke za siječanj kako bismo izbjegli efekt sezonskog zapošljavanja, dolazimo do slične brojke onima DZS-a: gubitak iznosi oko 67.000 radnih mjesta.

ISELJENICI

‘Za mandata ove Vlade iz Hrvatske se iselilo 100 tisuća ljudi’ - Podaci DZS-a govore da je od početka 2012. do kraja 2014. godine iz Hrvatske iselilo gotovo 49.000 ljudi, međutim gotovo polovica njih (oko 22.000) odselila je u države bivše Jugoslavije, prije svega Srbiju i Bosnu i Hercegovinu te stručnjaci pretpostavljaju da se radi o povratnicima. Podaci Europske komisije, pak, pokazuju da se tijekom 2013. i 2014. godine broj hrvatskih državljana u državama EU povećao za oko 50.000. Budući da se radi o razlici ukupnog broja, a da se dio državljana i vratio u Hrvatsku u tom periodu, realno je očekivati da je brojka iseljenika veća. Stručnjaci su oprezni u procjenama, ali se slažu da bismo mogli govoriti o brojci od oko 60.000 osoba koje su napustile Hrvatsku u periodu ove Vlade.

DUG

‘Ova Vlada se zadužila za 100 milijardi kuna’ - Prema podacima HNB-a, na kraju 2011. godine, kada je ova Vlada došla na vlast, javni dug je iznosio 211,8 milijardi kuna. U svibnju ove godine dosegao je 285,2 milijarde kuna. što znači da je u tri i pol godine povećan za 73,4 milijarde kuna.Na kraju mandata za pretpostaviti je da bi konačan skor mogao biti oko 80 milijardi kuna.

HRANA

‘Hrvatska uvozi 70 posto hrane’ - Ovu poprilično paušalnu ocjenu teško je podvrgnuti provjeri, prvenstveno zato što je posve neodređena. Prvenstveno, nije jasno što Karamarko podrazumijeva pod pojjmom ‘hrana’, a nije jasno niti referira li na količinsku ili financijsku vrijednost. Najrelevantniji usporedivi podatak iznesen je na stručnom skupu Prehrambena ovisnost koji je održan pretprošle godine kad je pomoćnica ministra poljoprivrede iznijela podatak da hrvatska prehrambena ovisnost iznosi 45 posto. Inače, radi se o vrlo visokom stupnju ovisnosti, oko 5 puta većem od prosjeka EU, ali znatno manjem od 70 posto koje navodi Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:04