POZIVI NA SMJENU RADMANA

STRATEG MOĆNOG BRITANSKOG JAVNOG SERVISA ZA JUTARNJI 'Izbila bi pobuna da se u izbor čelnika BBC-ja umiješa politika. To je nezamislivo'

 Goran Mehkek / CROPIX

U povodu žustre rasprave koja se ovih dana odvija oko HRT-a, zanimalo nas je kako stvari funkcioniraju na britanskom javnom medijskom servisu, svjetski poznatom BBC-ju. Način izbora ravnatelja te institucije i tamošnja pravila igre za Jutarnji je list objasnio Zagrepčanin Tin Radovani, jedan od stratega BBC-ja koji ondje radi već 22 godine.

- Proces izbora ravnatelja jako je jednostavan. Postoji tijelo koje se zove BBC Trust. Ono regulira BBC i brani ga od političkih, komercijalnih i svih drugih interesa te mu je glavna funkcija zastupati interese onih koji ga financiraju, tj. britanskih pretplatnika. To tijelo provjerava i daje generalne strateške smjernice BBC-jeva djelovanja i nadzire njegovo financijsko poslovanje. To tijelo imenuje i direktora BBC-ja - objašnjava Radovani.

To je javni proces, napominje, na koji se može prijaviti tko god želi, naravno ako posjeduje potrebne kvalifikacije i iskustvo u tom sektoru, i to ne samo iskustvo u upravljanju medijskom ustanovom, nego iskustvo u upravljanju medijskom ustanovom slične veličine, dakle budžetom koji može iznositi od 2 do 4 mlrd. funti godišnje.

A kolika je uloga politike u tom procesu? Politika se, tvrdi Radovani, nikada ni na koji način ne upliće u imenovanje direktora BBC-ja.

- Kraljica imenuje 12 povjerenika BBC Trusta na preporuku Ministarstva kulture. Kraljica, pak, ne može napraviti političko imenovanje jer je ona iznad politike. Dakle, stranka nikada neće podastrijeti osobu koja je politički izrazito definirana jer bi tako ‘obojala’ kraljicu. To je nezamislivo jer da se takvo što dogodi, zemlja bi se pobunila. I to nigdje ne piše, to je uvriježeno pravilo, tzv. stečevina socijalnog kapitala, odnosno pravilo igre koje svi poštuju - kaže Radovani.

Navodi da je britanski premijer David Cameron lani u predizbornoj kampanji šaleći se prijetio BBC-ju, no ništa se nije dogodilo jer je “nezamislivo da se išta u smislu smjena dogodi prilikom promjene političke garniture”.

- Može se govoriti o javnoj diskusiji o pravcu BBC-ja i tada Ministarstvo kulture može izraziti svoje mišljenje, ali ta je rasprava javna - objašnjava Radovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:07