IZVJEŠĆE DRŽAVNE REVIZIJE

STRANKE ŽIVE NA TERET GRAĐANA Od države i lokalnih proračuna dobili su 100 milijuna kuna...

...a od članarina i donacija 20 milijuna kuna
Zagreb, 170914.Nakon ljetne pauze Hrvatski sabor danas je zapoceo s radom. 14. sjednica zapocela je postavljanjem pitanja Vladi RH.Na fotografiji: u Saboru se pojavio i zastupnik Zeljko Kerum.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

HDZ je nerealno planirao prihode, a nije poznato niti koga su HDZ-ovci častili i na što su točno potrošili gotovo pet milijuna kuna reprezentacije u 2013. godini - stoji u izvješću Državne revizije za prošlu godinu koje je poslano u Sabor. Revizori su naime, utvrdili kako dio HDZ-ovih računa za reprezentaciju ne sadrži podatke o svrsi ugošćavanja i korisnicima usluga reprezentacije. O luksuznom životu dužnosnika HDZ-a Jutarnji list je, podsjetimo, pisao nedavno kad ta stranka na računu nije imala novca za plaće zaposlenih.

Osim toga revizija ja je HDZ-u zamjerila i što je pet njihovih zaposlenika radilo prekovremeno od 201 do 384 sata godišnje, iako je to ograničenje 180 sati, te što nisu dali cjelovit pregled poslovnih prostora koje koriste.

Revizori su obavili kontrolu poslovanja 13 parlamentarnih i 16 izvanparlamentarnih stranaka te šest nezavisnih zastupnika. Od toga je 12 stranaka dobilo bezuvjetno mišljenje što znači da revizori nisu našli većih propusta, a među njima su i dvije najveće stranke - SDP i HDZ. Bezuvjetno mišljenje dobilo je i svih šest nezavisnih zastupnika. Uvjetno mišljenje koje znači manje nepravilnosti dobilo je 15 stranaka, a nepovoljno dvije - Stranka primoštenskog načelnika Stipe Petrine i A-HSS.

Izvješće revizije najbolje pokazuje da većina stranka živi i radi na teret poreznih obveznika. Spomenutih 29 stranaka u 2013. je imalo ukupne prihode od 129,8 milijuna kuna od čega su iz državnog proračuna dobili 45,7 milijuna, a iz proračuna općina, gradova i županija 55,1 milijun kuna.

Od donacija su uprihodovali 11 milijuna kuna, a od članarina tek 9 milijuna i to samo 14 stranaka jer njih 15 nije prijavilo prihode od članarina. Istovremeno su te stranke potrošile 144,1 milijun kuna od čega za zaposlene 23 milijuna. Njih 16 zapošljavalo je ukupno 219 ljudi jer ostali nemaju niti jednog zaposlenog. Gotovo polovoica stranka 2013. je završila s minusom u blagajni - 14 ih je imalo manjak od ukupno 18,1 milijun kuna, a 15 višak od 3,8 milijuna kuna.

Među onima koji su godinu zaključili u plusu je HDSSB. Imaju višak prihoda od 708 tisuća kuna.

SDP su pak, revizori opet upozorili da nisu u državni proračun uplatili 4,7 milijun kuna koje su uprihodavali od prodaje stanova nad kojima postoji stanarsko pravo. Budući da oni taj dug potražuju od kupaca, a i njima je Ministarstvo financija istovoremeno dužno 1,2 milijuna kuna za obveznice od prodanih stanove, revizorima su objasnili da su zatražili mišljenje DORH-a o daljnim postupanjima u vezi tih obveza.

Stranka Stipe Petrine dobila je nepovoljno mišljenje zbog niza nepravilnosti u poslovanju - od toga da uopće nije otvorila poseban žiro račun već je poslovanje obavljala putem računa Nezavisne liste te računa samog Petrine, do toga da nisu vodili evidenciju donacija, a nemaju niti popis imovine i obveza.

- Potvrde o primitku donacija u iznosu 141.323 kuna nisu izdavane, a evidencije nisu vođene. Donaciju fizičke osobe od 43.000 kune što je za 13.000 više od zakonom propisanog te donaciju iz neimenovanih izvora u iznosu 10.000 kn stranka nije uplatila u proračun - stoji u nalazu.

HSS je i u 2013. ponovio nepravilnosti iz 2012. Utvrđeno je i da nisu uspostavili sustav unutarnje kontrole, da nisu izdavali potvrde o primitku članarina, te da nisu dali cjelovit popis imovine zbog čega su dobili uvjetno mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:57