POGLED IZVANA

Strani mediji o Papi: Još jedna propovijed protiv ‘rastuće kršćanofobije’. BBC-ju zapeo za oko Stepinac, 'kontroverzni kardinal'

ZAGREB - Papa je snažno podržao ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, prenijela je većina svjetskih medija poruke s posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj. Većina velikih medija prenosi tek agencijske vijesti.

Obrana katoličanstva

Tako radio Glas Amerike prenosi da je Papa pozvao Hrvatsku da kao članica EU brani katoličanstvo.

“Propovijed 84-godišnjeg Benedikta posljednja je u seriji salvi protiv onoga što Crkva vidi kao rastući antikatolicizam i ‘kršćanofobiju’ u Europi”, objavio je Reuters. Govoreći u zemlji u kojoj su od 4,4 milijuna stanovnika 90 posto katolici, Papa se zauzeo za zabranu pobačaja, protiv života udvoje bez braka i umjetne kontrole rađanja.

Propovijed na Hipodromu, tumači Reuters, odražava uvjerenje Vatikana da je Katolička crkva u Europi pod udarom nekih nacionalnih vlada i institucija po pitanju gay brakova, pobačaja, religijskog odgoja i korištenja vjerskih simbola na javnim mjestima. BBC izdvaja poruku Pape da razumije strahove od gubitka kulturnog identiteta ulaskom u EU, ali i Europi treba podsjećanje na kršćanske korijene.

Kritika EU birokracije

Prenose Benediktovu kritiku EU birokracije, ali i kritičke tonove u hrvatskoj javnosti zbog troškova njegova dvodnevnog posjeta koji iznose 4 milijuna eura. S propovijedi na Hipodromu agencija Reuters prenosi da je Papa pozvao na zaustavljanje dezintegracije obitelji u Europi.

BBC, pak, prenosi kako Papa posjećuje grob “kontroverznog kardinala iz Drugog svjetskog rata” Alojzija Stepinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:31