SLABO NAS POZNAJU

Stranci: Hrvata ima 20 milijuna i imate 100 otoka!

U Hrvatsku je u subotu ušlo više od 300.000 putnika, većina su bili stranci na putu prema moru
Skradin, 170710.Odmoriste Krka na A1 Zagreb SplitAnketa sa stranim turistima koliko znaju o HrvatskojNa slici obitelj Stefana Koronersa iz RusijeFoto: Niksa Stipanicev / CROPIX-special jl-
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsku volimo, bez nje ne možemo i rado dolazimo na vaše more, ali nemojte nas pitati tko je vaš premijer ili koliko imate otoka. Mi to ne znamo jer nas to jednostavno ne zanima. Mi se kod vas želimo samo dobro odmoriti, ispričali su nam jučer strani turisti koje smo zatekli na odmorištima uz autocestu prema Jadranu.

Reporteri Jutarnjeg proveli su subotnje prijepodne u razgovoru s turistima kojima su postavili pet jednostavnih pitanja o Hrvatskoj. Kao najveći znalci pokazale su se obitelji iz Rusije i Slovenije. Na kvizu nije loše išlo ni Mađarima. Turisti iz Novog Sada najviše znaju o hrvatskim celebrityjima, a uvjerljivo najzabavnije odgovore davali su Česi.

Što smo pitali strance?

1. Koliko RH ima stanovnika?

2. Koliko ima otoka?

3. Tko je premijer Hrvatske?

4. Od kada je neovisna?

5. Tko je za vas najpoznatiji Hrvat?

Obitelj Nemeth, Mađari iz Budimpešte

Obitelj Nimeth, veterinarka Andrea (39) i autolimar Sabolč (31) s četveromjesečnim Kistofom i Benedekom (4) iz Budimpešte putuje devet sati da bi se odmarala u Supetru na Braču. Susreli smo ih jučer u trajektnoj luci Split. Nakon prijeđenih 758 kilometara od Budimpešte do Splita, do Supetra ih dijeli još samo 45 minuta vožnje trajektom. Na testu znanja točno su odgovorili samo na jedno pitanje. ( Duška Čolović)

1. Ne znamo koliko Hrvatska ima stanovnika

2. Imate 'a lot of' (puno) otoka

3.Ne znamo ni tko je naš premijer, a kamoli vaš, to nas ne zanima

4.Ne znamo od kada je Hrvatska neovisna

5.Najpoznatiji Hrvat je tenisač Goran Ivanišević, a čuli smo i za tenisačicu Ivu Majoli

Obitelj Koroners, Rusi iz Astrahana

Rusi iz Astrahana Stefan Koroners, po zanimanju agronom, u Hrvatsku je zajedno sa suprugom, sinom i kćeri te punicom krenuo prije dva tjedna avionskim letom Astrahan - Zagreb. Jučer smo ga susreli na odmorištu Krka kod Skardina, gdje je uzeo kratak predah od vožnje. Nakon odmora u Zagrebu, automobilom su krenuli za Split, što im je krajnja destinacija. Što zrakom, što kopnom, Rusi iz Astrahana prešli su više od 4000 kilometara. Na testu znanja pogriješili su jedino u broju otoka. ( Ž. Huljev)

1. Hrvata ima 4 milijuna

2. Otoka ima oko 1000

3. Vaša premijerka je Jadranka Kosor

4. Hrvatska je neovisna od 1991.

5. Najpoznatiji Hrvat je tenisač Goran Ivanišević

Katja Repovž s obitelji, Slovenci iz Celja

Katja Repovž iz Celja s obitelji je ove godine ljetovala na Murteru. Ljeta su već tradicionalno, kaže, rezervirana za hrvatsku obalu, a svake godine putuju u mjesto gdje još nisu bili. Susreli smo ih na užarenom asfaltu odmorišta Dobra gdje je živa u termometru dostizala više od 40 Celzijevih stupnjeva. Repovžima toplinski udar ne smeta, dapače, kažu, kada će biti žege ako ne sad kad je za nju vrijeme. Hvale se da o Hrvatskoj znaju mnogo, pogotovo o bližoj prošlosti, jer je slična slovenskoj. ( Danijel Tuškan)

1. Hrvatska ima oko 5 milijuna stanovnika

2. Imate više od 1000 otoka, ali ne znam koliko. To nije ni bitno, važno je da su prekrasni

3. Vaša premijerka je gospođa Kosor. Za nju smo doznali nakon političke romanse s našim premijerom Pahorom

4. Hrvatska je neovisna od 1991.

5. Znamo za Tuđmana i Mesića, od sportaša za Dražena Petrovića

Obitelji Jičinski i Merka, Česi iz Praga

Znamo za Tita, je li on bio Hrvat? Vilema Jičinskog i Karela Merku zatekli smo s obiteljima na povratku s ljetovanja u Vodicama. Nakon tjedana dana uživanja u moru, kažu, vrijeme je da se vrate obvezama u oko tisuću kilometara udaljen Prag. Mnogima treba ŇtekÓ oko 9 sati putovanja. Na odmorištu Dobra između Ogulina i Karlovca odlučili su potrošiti posljednjih 200 kuna. Kažu da ne mogu odoljeti našem prekrasnom siru škripavcu. Da nema gužvi, vrućine im ne bi smetale, ovako se putovanje pretvara u pravi pakao. Na testu znanja o Hrvatskoj davali su netočne, ali uvjerljivo najzabavnije odgovore. ( Danijel Tuškan)

1. Hrvata ima 20 milijuna, je li tako?

2. Imate stotinjak otoka

3. Ne znamo tko vam je premijer

4. Mislimo da ste proglasili neovisnost 1990., je li to točno?

5. Je li Tito bio Hrvat?

Atilla i Emilka Kenez, Mađari iz Budimpešte

Vaša premijerka je gospođa sijede kose. Zove se Jada... Mađari iz Budimpešte Attilu i Emilku Kenez susreli smo jučer oko podneva na pakleno vrućem odmorištu Krka kod Skradina. Attila je mornarički časnik i kapetan duge plovidbe, a njegova je supruga odvjetnica. Do sada su prešli 750 kilometara za nešto više od 7 sati. Nadaju se da će do večeri biti na plaži. Kada su 1991. prvi puta krenuli na Jadran, zaustavljeni su kod Karlovca zboog ratnog stanja pa su morali u Sloveniju na more. Na testu znanja o Hrvatskoj pokazali su solidno znanje.

1. Hrvata ima 9 milijuna

2. Otoka ima 1242

3. Vaša premijerka je gospođa sijede kose... Jadr... Jada, ali znam da je vaš predsjednik Ivo Josipović, a prije njega je bio Franjo Tuđman

4. Hrvatska je proglasila neovisnosti 1992., ne ipak je to bilo 1991.

5. Najpoznatiji Hrvati su ban Josip Jelačića i grof Nikola Šubić Zrinski.

Obitelj Letić, Srbi iz Novog Sada

Severina i Prosinečki su za nas simboli Hrvatske Obitelj Letić iz Novog Sada, mesar Siniša ( 33) i ekonomistica Marija (32) sa kćerkom Teodorom (3) prešli su 600 kilometera da bi ljetovali u Bolu na Braču. Mi smo ih susreli u trajektnoj luci Split nakon osam sati puta. Na testu znanja o Hrvatskoj pokazali su znanje samo i aktualnim hrvatskim celebrityjima. ( Duška Čolović)

1. Ne znamo koliko Hrvatska ima stanovnika

2. Imate više od 1000 otoka

3. Ne znamo tko je premijer ni Hrvatske ni Srbije, to nas jednostavno ne zanima

4. Ne znamo od kada je Hrvatska neovisna

5. Severina Vučković je najpoznatija Hrvatica, a najpoznatiji Hrvati su nogometaši Robert Prosinečki i Zvonimir Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:36