LOŠE UZEMLJENJE

STRAH U DUBROVNIKU Na novom igralištu na Borićima djecu trese struja!

Najvjerojatnije je riječ o lošem uzemljenju i onda višak struje, umjesto da ide u zemlju, ostaje u ogradi, objasnio je električar

Više dubrovačke djece iz Šipčina, Konala i vrtića “Ciciban” požalilo se roditeljima kako ih je protresla struja dok su se igrali na igralištu na Borićima. Zvuči nevjerojatno, ali da njihove priče nisu bajka, uvjerili smo se i sami. Kad smo dodirnuli ogradu koja je postavljena oko igrališta, doista nas je stresla struja, piše novinar Slobodna Dalmacije.

Da je ograda tog igrališta za mali nogomet pod naponom, željeli smo potvrditi i mjernim instrumentima, no oni su nam pokazali da je riječ tek o jakom statičkom elektricitetu. U čudu zbog trešnje na mjestu gdje se okupljaju stotine djece, kontaktirali smo električara Antu Bačića.

- Najvjerojatnije je riječ o lošem uzemljenju i onda višak struje, umjesto da ide u zemlju, ostaje u ogradi. Kada čovjek dodirne ogradu, daje otpor i zato ga protrese. Struja nije jaka i ne može nikoga ubiti, ali očito postoji problem i treba ga riješiti - kazao je električar Ante Bačić iz tvrtke “Navis”.

Obratili smo se i dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću koji kaže kako ne zna ništa o tom problemu i uputio nas je na gradski komunalni odjel i “Elektro team” koji imaju ugovor s Gradom Dubrovniku za obavljanje takvih poslova.

Postavlja se pitanje kako je moguće da je Grad Dubrovnik otvorio dječje igralište na kojemu je elektroinstalacija očito neispravna. Evo što kažu u priopćenju:

- Nakon završetka radova na rekonstrukciji igrališta “Ispod borića”, svi nadležni odjeli su izvršili obilazak istih, a izvođači radova ispitali stanje instalacija. Izvršenim izvidom utvrđeno je da su sve instalacije ispravne i da ne uzrokuje nikakvu potencijalnu opasnost po korisnike igrališta. Pojava “trešnje strujom” na ogradi igrališta u Šumici nastaje kao posljedica pojave statičkog elektriciteta, a ne neispravnih instalacija, i nije opasna za ljude.

U Gradu Dubrovniku tvrde kako zbog razlike potencijala u podlozi igrališta (plastična/umjetna trava) te metalne ograde igrališta, prigodom naslanjanja na ogradu dolazi do izboja statičkog elektriciteta.

- To je prirodna pojava koja nas okružuje u našim domovima, u trgovinama (kada se dohvatite za kolica pa vas “pecne” struja), u uredima - tvrde u Gradskoj upravi. Iako je riječ samo elektricitetu, sigurno djeci nije ugodno osjetiti takvu trešnju, a potrebno je napomenuti kako ovo igralište koriste i djeca vrtića “Ciciban” u kojem ih je oko dvjesto.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu pokušat će ublažiti ovu pojavu pojačanjem uzemljenja metalne ograde, a kako bi se višak nakupljenog naboja odveo, te kako bi se umanjio efekt “trešnje strujom”.

- Drugo rješenje ublažavanja ove pojave jest postavljanje plastificirane ograde ili eventualno ostavljanje čiste betonske podloge na površini igrališta - ističu u Upravnom odjelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:36