OČI UPRTE U JOSIPOVIĆA

STRAH OD IZBORNE KATAKLIZME SDP-ovci u dvojbi: Milanovića rušiti odmah ili nakon novog poraza?

Milanović bi u Josipoviću mogao dobiti snažnog suparnika
 Boris Kovačev / Cropix

Sada je potpuno jasno: mi sa Zoranom Milanovićem na čelu SDP-a ne možemo dobiti iduće parlamentarne izbore. Ključno je pitanje hoćemo li godinu dana sjediti prekriženih ruku i čekati poraz, ili ćemo već sutra stvari pokušati preokrenuti u korist naše stranke – kazao je u ponedjeljak poslijepodne, dan nakon izbornog poraza Ive Josipovića, jedan visoki SDP-ov dužnosnik za Slobodnu Dalmaciju .

U igri je, dakako, bila priča o mogućoj smjeni Zorana Milanovića. Njegovim odlaskom socijaldemokrati bi se, tako barem razmišlja dio nezadovoljnika, uhvatili za posljednju slamku spasa. Ako bi se na parlamentarnim izborima ponovio val glasova koji je HDZ dobio ove nedjelje, SDP čeka prava kataklizma.

Opasni Josipović

Ipak, veliko je pitanje imaju li Milanovićevi oponenti u SDP-u dovoljno snage da u izbornoj godini izvedu prevrat, ili su ipak spremniji čekati da Milanović izgubi parlamentarne izbore pa da potom krenu u njegovo detroniziranje. Formalno, za pokretanje smjene potrebna je sjednica Glavnog odbora i podrška dvotrećinske većine članova toga tijela. Odnos snaga u Glavnom odboru potpuno je podijeljen i za sada ni jedna strana nema prevagu. Umjereniji dio stranke nije za brzanje u avanturu.

– U stranku trebamo vratiti Josipovića i Željku Antunović, staviti glave na kup i vidjeti kako dalje – mišljenja je jedan utjecajni zagrebački SDP-ovac. On upozorava da nitko u SDP-u još nije ponudio pravu političku platformu kojom bi parirao Milanoviću, a da samo pozivanje na glasanje protiv svojeg premijera u SDP-u ipak neće proći.

To je jedan od razloga zbog kojega su sada sve oči uprte u Josipovića. Ako se odluči reaktivirati u SDP-u, bit će to jasan znak da ne želi biti samo običan član gubitničke stranke. Iako je izgubio, i iako će poraz ostaviti ožiljke, on još uvijek nije potrošen političar. Milanović bi u njemu mogao dobiti snažnog suparnika. Kakvome se do nedjelje navečer uopće nije nadao.

Ključni Milanovićevi protivnici

Zlatko Komadina – Potpredsjednik SDP-a već je u niz navrata kritizirao Milanovićev rad. Najavio je i svoju kandidaturu za idućeg predsjednika SDP-a.

Josip Leko – Već dulje vrijeme upozorava na programske nedostatke SDP-a. Kao predsjednik Glavnog odbora stranke, mogao bi odigrati ključnu ulogu u smjeni Milanovića.

Vojko Obersnel – zdušno je podržavao Milanovića sve dok on nije smijenio Slavka Linića. Od tada mu je, kažu upućeni, presjednik SDP-a zakleti neprijatelj.

Rajko Ostojić – Smijenjeni ministar zdravlja usprotivio se Linićevoj smjeni.

Davor Bernardić – Šef snažne zagrebačke organizacije. Njegova je uloga važna u mobilizaciji stranačkog terena protiv Milanovića.

Tonino Picula – Žustro je kritizirao Milanovića nakon poraza na europskim izborima.

Ništa od ujedinjene lijeve fronte protiv HDZ-a?

Jedna od pouka koju je dio SDP-ovih ministara izvukao iz nedjeljnog Josipovićeva poraza jest i ona po kojoj samo široka i ujedinjena lijeva fronta može spriječiti dolazak HDZ-a u Banske dvore.

Prema jednoj interpretaciji, ujedinjena ljevica u kojoj bi, uz stranke Kukuriku koalicije, trebalo biti mjesta i za ORaH i Laburiste, mogla bi parirati HDZ-ovoj stranačkoj mašineriji. Ipak, već na prvom koraku ovaj bi plan mogao pasti u vodu.

– Ne. Predizborna koalicija sa SDP-om ne dolazi obzir. Ne znam koliko puta to trebam ponoviti. Mi s njima nećemo koalirati. Umjesto da se bave ovakvim kombinacijama, bolje bi im bilo da se prihvate posla – rezolutna je predsjednica ORaH-a i bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy.

Tamara Obradović-Mazal: Ankete su nas uspavale

Šefica Josipovićeva izbornog stožera Tamara Obradović-Mazal u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju odmah na početku spremno je čestitala novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na izbornoj pobjedi.

– Nadam se da će, zbog dobrobiti naše domovine i hrvatskih građana, biti uspješna u predsjedničkom mandatu. Želim i zahvaliti svim biračima i svim predsjedničkim kandidatima. Držim da novoizabrana predsjednica ne bi smjela ispustiti iz vida činjenicu da je gotovo 50 posto hrvatskih birača dalo potporu Ivi Josipoviću i njegovu programu, te da u svjetlu te činjenice ima i određenu odgovornost da neke od stvari i reformi o kojima je govorio uključi u svoj budući mandat.

Ivo Josipović bio je od početka glavni favorit na izborima. Što je presudilo da se raspoloženje građana u nekoliko posljednjih tjedana okrene u korist Kolinde Grabar-Kitarović?

– Predsjednički su izbori pokazali podijeljenost našeg društva i predsjednicu čeka zahtjevan zadatak obnavljanja društvene ravnoteže. Birači su iskazali želju za promjenom i kao građanka Hrvatske nadam se da će ta želja naići na odgovarajući odgovor.

Je li HDZ-ova kampanja bila bolja od Josipovićeve?

– Naše su se kampanje bitno razlikovale po tome što se Ivo Josipović programski kretao unutar ustavnih ovlasti predsjednika RH i na promjenama Ustava temeljio je nužne reforme. Dakle, mi smo nastojali što jasnije predstaviti njegov program i istaknuti koje su ustavne mogućnosti predsjednika. Zbog različitih razloga, a najviše zbog krize koja je kod građana izazvala veliko razočaranje u politiku, nismo uspjeli do kraja našim građanima prenijeti tu poruku.

No, s druge strane, Ivo Josipović izgubio je izbore za tridesetak tisuća glasova, što znači da je njegov program i rezultat njegova ranijeg političkog djelovanja podržalo gotovo pola birača koji su izišli na izbore. U ovoj su kampanji odlučivale nijanse.

A jeste li vi u Josipovićevu stožeru negdje pogriješili? Je li to bio trenutak kad ste ušli u izbore sigurni u pobjedu ili su posrijedi neki drugi propusti?

– Kao voditeljica izbornog stožera, odgovorna sam za kampanju od početka do kraja – to je odgovornost koja dolazi s funkcijom i na nju mora biti spreman svatko tko je se prihvaća. To je profesionalno i etički. Kampanjom nismo uspjeli približiti biračima ni Josipovićev program ni rezultate koje je imao u svojem mandatu, a koji nisu mali i redom su korisni za Hrvatsku, u tolikoj mjeri da bi na izborima on odnio prevagu.

Što se anketa tiče, može se reći da su imale određeni uspavljujući učinak, jer ne treba zaboraviti da smo u kampanju ušli s kandidatom koji je pet godina bio na vrhu ljestvica popularnosti, a to može uljuljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:27