IZBJEGLIČKA KRIZA

ŠTO TO SLOVENCI POSTAVLJAJU NA BREGANI? Izgleda kao drvena ograda, ali oni inzistiraju da će to biti šatorsko naselje

 AFP PHOTO / STRINGER

LJUBLJANA - Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tijekom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

Kako je javila televizija N1, slovenska je policija u prijepodnevnim satima na Bregani počela postavljati drvenu ogradu između ceste i zelene površine. Nije jasno koji je cilj postavljanja ograde.









Nešto kasnije, slovenski su mediji javili da se na slovenskoj strani graničnog prijelaza Bregana-Obrežje vrše pripreme za postavljanje šatorskog naselja, čime se izgleda pokušavaju demantirati vijesti da se pripreme vrše kako bi se postavila ograda.

Austrija je tijekom noći prihvatila oko 250 migranata i izbjeglica koji su bili smješteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu s Austrijom i Lendavi uz granicu s Mađarskom, objavio je slovenski radio.

O izbjegličkom problemu koji se pojavio u Sloveniji gdje je od oko 3000 izbjeglica koji su u nju ušli azil zatražilo samo 7 izbjeglica, jer žele uglavnom dalje u zapadnu Europu, većinom u Njemačku, jučer je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel telefonski razgovarao premijer Miro Cerar.

Kako navode slovenski javni mediji Merkel je tom prilikom pohvalila "profesionalni" odnos Slovenije u tretmanu migranata i izbjeglica, dok je Cerar upozorio na probleme s kojima se Slovenija u sadašnjem migrantskom valu susreće i upozorio na potrebu da se na summitu u srijedu za izbjegličku krizu nađe zajedničko europsko rješenje.

Slovenski mediji ocjenjuju da će presudnu ulogu na summitu imati Njemačka, te upozoravaju da je u njemačkom parlamentu u postupku novo zakonsko rješenje koje bi smanjilo priljev izbjeglica u tu zemlju jer bi se socijalna pomoć azilantima, kako navode, radikalno smanjila, mogućnosti za readmisiju povećale, a "balkanske" zemlje proglasile sigurnima za njihov ostanak.

- kliknite na sliku za ulazak u galeriju -

Premijer Miro Cerar će o izbjeglicama u ponedjeljak govoriti i u slovenskom parlamentu.

Raspoloženje javnosti s dolaskom izbjeglica u susjednoj se državi mijenja, pa je anketa koju je danas objavilo ljubljansko "Delo" pokazala da više od polovice Slovenaca smatra da bi Slovenija mogla primiti njih najviše tisuću. Ista anketa pokazala je da Slovenci većinom zahtijevaju oštriji nadzor granica s Mađarskom i Hrvatskom zbog sadašnje izbjegličke krize, unatoč jučerašnjoj izjavi ministra vanjskih poslova da bi Slovenija mogla privremeno smjestiti njih 9.000 i izjavi slovenske veleposlanice u Berlinu Marte Kos koja je njemačkim medijima izjavila da bi taj broj mogao biti i veći.

Inače, u Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza.

U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

Na Harmici mirno, ostao tek manji broj izbjeglica

Reporterka Jutarnjeg na graničnom je prijalzu Harmica u prijepodnevnim satima zatekla grupu izbjeglica, koji postupno prelaze u Sloveniju, gdje ih čekaju autobusi. Situacija je mirna, a svi šatori koji su postavljeni i koji su proteklih noći bili puni u ponedjeljak su prazni. Novi izbjeglice zasad ne dolaze na ovaj prijelaz. Oko 14 sati još ih je ostalo 60-ak, koji će vjerojatno biti prevezeni tokom dana.

(Z.K./JL)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:54