PAKET ŽELJA

ŠTO SU SRBI U BEOGRADU TRAŽILI OD JOSIPOVIĆA? Žele i naknadu jer nisu sudjelovali u privatizaciji

Posljednji dio zahtjeva odnosi se na upotrebu ćirilice i ravnomjernu zastupljenost Srba u državnim insitucijama, općinama, gradovima i županijama
 Marko Đoković / CROPIX

Prilikom nedavnog službenog posjeta Srbiji, predsjednik Ivo Josipović se sastao i s predstavnicima Srba koji su izbjegli iz Hrvatske. Sa tog sastanka plasirano je šturo službeno priopćenje bez detaljnijih opisa, ali beogradska Politika objavila je u četvrtak kolumnu u kojoj je Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica opisao susret s Josipovićem, kao i popis zahtjeva koji su tom prilikom upućeni Republici Hrvatskoj. Ako je suditi po Lintinoj kolumni, radi se o više od dvadeset zahtjeva, uglavnom materijalno-financijskog karaktera.

Između ostaloga, Srbi koji su 1995. napustili Hrvatsku zatražili su povratak oduzetih stanarskih prava ili pravičnu novčanu naknadu; povratak oduzete pokretne i nepokretne imovine (poljoprivredno zemljište, kuće i poslovni objekti); pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu kao i iste uvjete otkupa za bivše nosioce stanarskog prava koji su dobili alternativni stan u Hrvatskoj.

Kako se navodi, od Josipovića je zatražena i isplata dospjelih a neisplaćenih mirovina, priznanje kompletnog radnog staža do 1991. godine i pojednostavljenje procesa konvalidacije radnog staža za period 1991–1995. godine, isplatu devizne i dinarske štednje, novčana naknada za nesudjelovanje u procesu privatizacije, te pojednostavljenje postupka dobijanja hrvatskog državljanstva za osobe koja su do rata živjele u Hrvatskoj, a rođene su u Srbiji ili BiH.

Posljednji dio zahtjeva odnosi se na upotrebu ćirilice i ravnomjernu zastupljenost Srba u državnim insitucijama, općinama, gradovima i županijama, pojasnio je Miodrag Linta.

Politika ne navodi što je Josipović odgovorio predstavnicima Srba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:27