TKO JE ODGOVORAN?

Što se sad zapravo događa u školi u kojoj su se pobunili roditelji i zašto institucije ništa ne govore

Razred u prošloj školi iz koje se ispisalo 14 učenika više ne postoji, a zbog svega je učiteljica postala tehnološki višak

učionica ilustracija

 /Gualtiero Boffi/panthermedia/profimedia

Drama oko dječaka zbog kojega se cijeli jedan razred ispisao početkom ove školske godine, a onda su roditelji nove škole u koju je prebačen bojkotirali nastavu zbog toga, okončana je prije pet dana, kada su nadležni pobjedonosno izjavili da su se "djeca vratila u školu".

Podsjetimo, 10. listopada je pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, održala hitan sastanak s roditeljima, školskim osobljem, predstavnicima Grada Zagreba i Ministarstva, a dan poslije roditelji djece iz razreda u novozagrebačkoj osnovnoj školi vratili su svoju djecu na nastavu.

Detalje nitko nije javno iznio "radi zaštite maloljetnika", a pravobraniteljica je izjavila kako se "nada da smo krenuli prema normalizaciji". No, normalizacija nije ono kako bi običan građanin to shvatio s obzirom na to da se dječak oko kojega se digla prašina, a koji očito i sam vapi za pomoći sustava, i dalje nije na nastavi. Neslužbeno doznajemo da su roditeljima ostale djece rekli da on do daljnjega neće biti u školi, odnosno dok god traje vještačenje.

Budući da je većina problema sa slučajem nastala zbog nevjerojatne netransparentnosti, ali i nedjelovanja sustava, pokušali smo u školi saznati je li dječaku sada organizirana online nastava, ali nam se tamo nitko nije javio ni na jedan telefon niti su nam odgovorili na mail.

Osjeća se izolirano

Jedan roditelj iz razreda nam je rekao da mu sve zvuči kao "mazanje očiju" na neko vrijeme kako bi se svi smirili, ali da mu i dalje nije jasno misle li dječaka vratiti, kad i pod kojim uvjetima.

Kako smo pisali prošli tjedan, i 10-godišnjaku je situacija teško pala i osjeća se izolirano od vršnjaka.

Isto tako, iako zvuči kao nevjerojatna informacija u jednoj uređenoj državi, razred u prošloj školi, iz kojeg se 14 djece ispisalo, prošloga je tjedna prestao postojati. Jedno dijete koje se nije ispisalo iz njega i drugo, koje je potpuno nelogično u tako mali razred upisano sada u rujnu, prebačeni su u drugi razred.

Budući da je učiteljica gašenjem razreda ostala bez posla, i ona je prebačena u drugi razred, a mlada učiteljica tog razreda je proglašena "tehnološkim viškom".

Pravobraniteljica je prije pet dana rekla da "nitko nije snosio odgovornost za nesretnu djecu, zabrinute roditelje i nedovoljno aktivne stručnjake".

Pitali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Agenciju za odgoj i obrazovanje i Grad smatraju li nekoga odgovornim za kolateralne žrtve (ispisane učenike koji se sada ni krivi ni dužni snalaze u novim okruženjima u drugim školama izvan svog mjesta boravka te učiteljicu koja je ostala bez posla) zbog toga što se na probleme u osnovnoj školi nije reagiralo na vrijeme.

"Navedeno je u nadležnosti škole pa Vas upućujemo da se obratite njima", poručili su nam iz Ministarstva.

Iz Grada su nam samo potvrdili da će učiteljica, ‘koja će sukladno Zakonu, Kolektivnom ugovoru i drugim propisima biti iskazana viškom, od strane Povjerenstva za viškove i manjkove Grada Zagreba biti raspoređena u drugu osnovnu školu, odnosno, jednu od šest u Gradu Zagrebu koje u ovom trenutku imaju iskazane potrebe za učiteljima razredne nastave‘.

Dodali su da je temeljem Pravilnika o broju učenika u razrednom odjelu kojim se propisuje minimalni broj učenika u razrednom odjelu, na prijedlog škole donesena odluka o ustroju jednog razrednog odjela manje u odnosu na dosadašnji broj razrednih odjela.

Škola bez odgovora

Inače, na nedavno održanom Vijeću roditelja ravnateljica te škole komentirala je da bi se možda učenici koji su se ispisali, što je gotovo cijeli razred, vratili u školu. Predstavnici roditelja tada su joj rekli da je previše vremena prošlo i da se djeca sigurno neće vratiti te su školi još jednom zamjerili što im prije nije odgovarala na opetovane upite.

Podsjetimo, cijela situacija bila je dobro poznata sustavu od početka godine, a Jutarnji list je još 22. ožujka pisao o ozbiljnom problemu u zagrebačkoj školi zbog jednog djeteta s problemima u ponašanju. Tada je 11 djece iz razreda zbog svega potražilo pomoć psihologa, učiteljica je završila na bolovanju, a neki su roditelji uzeli odvjetnika.

Ministarstvo obrazovanja 22. ožujka je na naš upit kako se rješava situacija odgovorilo da je upoznato s tim slučajem "vršnjačkog nasilja".

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupire rješenje koje će zaštititi svakog učenika škole, zaštititi ga od bilo kojeg oblika nasilja te osigurati normalan nastavni proces. Sustav mora brinuti o svakom djetetu, pa tako i o onoj djeci koja su izvršila bilo koji oblik nasilja prema drugoj djeci, njima treba posebno pomoći. U kontaktu smo s Agencijom za odgoj i obrazovanje koja će nadzirati ovakav prijedlog škole. Na raspolaganju smo školi u njenim nastojanjima da se ovaj slučaj riješi na dobrobit svih njenih učenika", napisali su tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 19:31