SLUČAJ KAMIONI: PRESUDA

Što im nosi Sveti Nikola: slobodu ili 10 godina zatvora?

Suđenje je jučer okončano iznošenjem završnih govora branitelja optuženih te zamjenika ravnatelja USKOK-a
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Za tri dana, u ponedjeljak 6. prosinca, na Svetog Nikolu, sudsko vijeće Županijskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić, izreći će presudu u slučaju kamioni. Tada ćemo nakon šest godina, za sada s nepravomoćnom sudskom presudom, dobiti odgovor na pitanje jesu li bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić oštetili državu za više od 10 milijuna kuna pri kupnji kamiona potkraj 2004.

Rončeviću i Bačiću prijete zatvorske kazne do 10 godina zatvora, a zatraženo je i da se od njih naplati spomenuta šteta.

Završni govori

Suđenje je danas okončano iznošenjem završnih govora zamjenika ravnatelja USKOK-a te branitelja dvojice optuženika.

Kako se po tijeku cijelog postupka moglo i očekivati, USKOK je zatražio da ih se proglasi krivima te da im se kao otegotna okolnost uzme da su zloporabu počinili kao najviši dužnosnici u MORH-u, a obrana je zatražila oslobađajuće presude.

USKOK-ovi tužitelji u svom su završnom govoru analizirali provedene dokaze, posebno se osvrćući na iskaze svjedoka i nalaze vještaka za koje smatraju da potkrepljuju optužbu.

Tužiteljstvo drži da su Rončević i Bačić svjesno ušli u izravne pregovore samo s ponuđačem IVECO-ovih kamiona tvrtkom Eurokamioni, znajući da je ponuda MAN-ovih vozila bitno povoljnija. Pozivajući se na iskaze svjedoka, tužitelji su istaknuli kako nisu točni navodi optuženika da su im stručne službe prezentirale ponudu Eurokamiona kao najpovoljniju. Naveli su i to kako je iz MORH-ove dokumentacije razvidno da su i Bačić i Rončević bili upoznati s rezultatima testiranja MAN-ova kamiona, koje je bilo zadovoljavajuće.

Zaustavio inspektora

Zastupnici optužbe naveli su i da je ministar Rončević u kasnijem izvješću predsjedniku Stjepanu Mesiću prezentirao neistinite okolnosti provedene nabave kamiona te kako je zaustavio tadašnjeg v. d. inspektora obrane, generala Jozu Miličevića, u provedbi inspekcijskog nadzora.

‘Ovaj proces bio je uvjet za EU’

Branitelj Berislava Rončevića, odvjetnik Krešimir Vilajtović, podsjetio je kako je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović u vrijeme podizanja ove optužnice izjavio da je procesuiranje ovog slučaja bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s EU te dodao kako očekuje da će sudsko vijeće donijeti oslobađajuću presudu. Ne želeći politizirati, napomenuo je, ipak je naveo kako pozadina slučaja nisu ni MAN ni IVECO, već to što ugovor nije sklopljen s Mercedesom, koji je Vladinim dužnosnicima isplaćivao milijune mita. Što se dokaza tiče, Vilajtoviću se pridružio i Bačićev branitelj Ivo Farčić, obrana smatra ne samo da nije dokazano pogodovanje tvrki Eurokamion, nego da su optuženici sve radili u skladu s prijedlozima stružnih službi MORH-a te da su vještačenja potvrdila da MAN-ovi kamioni nisu zadovoljavali tražene tehničke uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:57