KRIZA VLASTI

ŠTO ĆE SE ODLUČITI DANAS U SABORU? Hoće li se raspustiti ili će se rušiti premijer Orešković?

Davor Ivo Stier
 Dragan Matic / CROPIX

NOVO 15:26 - Hrvatski sabor, u sjeni krize Vlade, raspravlja o radu četiriju obaveznih mirovinskih fondova u prošloj godini.
Zastupnike je u raspravi najviše zanimalo kako su mirovinski fondovi kupili dionice Končara.

Zbrka u Vladi nije spriječila privatizaciju Končara

"Zbrka u vladi očito nije spriječila privatizaciju. I premijer je izgledao dosta zbunjeno, međutim očito je bio sjajno koncentriran kada je trebalo prodati vrlo efikasno, na brzinu, dio Končara i hotel, ako se ne varam, na Korčuli", upozorio je Ivan Lovrinović (Most), podsjetivši da je odluku o skidanju Končara s popisa strateških tvrtki u državnom vlasništvu Vlada donijela na telefonskoj sjednici.

Kako je došlo do prodaje Končara mirovinskim fondovima zanimalo je i HDZ-ova Gorana Marića.

"Dobiti za 20 posto dionica Končara tristotinjak milijuna kuna, pitam se tko je dogovorio cijenu, tko dogovorio uvjete, kupca? S kim se se dogovarala ta transakcija? Na burzi? Kako je moguće, ako je na burzi da onda četiri mirovinska fonda kupe baš podjednako po istoj cijeni isti paket", upitao je Marić.

Predsjednik Uprave AZ fonda Dinko Novoselec oporvrgnuo je sumnje da je prodaja fondovima obavljena po istim cijenama. "Koliko ja znam, najniža cijena je bila 670 kuna, a najviša cijena je bila 711 kuna", rekao je Novoselec.

Marić i Lovrinović su, međutim, inzistirali na pojedinostima. "S kim ste razgovarali i s kim ste dogovorili tu kupnju? Hoćete li dati ostavku ako dokažemo da ste razgovarali i da niste na burzi kupili dionice", pitao je Marić.

Netko iz Vlade dilao dionice

"Ispada da je netko iz Vlade, da ne kažem, izravno dilao dionice, neću reći to jer je burza posrednik, s maltene određenim mirovinskim fondovima", nadovezao se Lovrinović.

HDZ-ov Ivan Šuker kazao je kako mu nisu jasne takve kritike. "Kad nam paše da govorimo moraju ulagati, kad se to dogodi, kažemo zašto se dogodilo", spočitnio je Šuker kolegama.

Oporbeni zastupnici poručili su pak da na postavljena pitanja odgovore treba potražiti na drugoj strani Markova trga, u Vladi.

"Kako je to prodano, morate pitati preko puta. Oprostite, vaše pitanje otišlo je na krivu adresu", rekao je Silvano Hrelja.

Oporbi nije jasno ni zašto se ovaj put, umjesto objedinjene rasprave o sva četiri obvezna mirovinska fonda raspravlja o svakom posebno. "To shvaćam kao kupovinu vremena, odnosno da pokažemo hrvatskoj javnosti da nešto radimo, a de facto ćemo vrtiti jedno te isto", uvjeren je SDP-ov Mirando Mrsić, koji podsjeća da su u fondovima buduće mirovine građana.

--------------------------

14:47 Kako javlja N1, europarlamentarci iz redova HDZ-a u otvorenom pismu pozvali su članove HDZ-a da ne sudjeluju u rušenju premijera Tihomira Oreškovića i da ne sudjeluju u preslagivanju.

--------------------------

12:06 - Zastupnica Hrvatske narodne stranke i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš potvrdila je kako će HNS u Saboru glasati za raspuštanje Sabora i pokretanje novih izbora, kada se to pitanje uvrsti na dnevni red.

- Ja sam od ove vlade vidjela dvije reforme, ukinut je ured bivšeg predsjednika i ukinut je pečat. Treća će reforma biti ukidanje ove Vlade, rekla je Mrak-Taritaš.

--------------------------

10: 50 - Pred Hrvatskim saborom u srijedu su prisegnuli Tomislav Ćorić (HDZ) i Dražen Pros (SDP), zastupnici koji su zamjenili Davorina Mlakara i Josipa Leku, zastupnike koji su prošli petak izabrani za suce Ustavnoga suda.

Ćorić i Pros prisegnuli su da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona te se zauzimati za svekoliki napedak Republike Hrvatske.

Za sutkinju Ustavnog suda u petak je izabrana i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, u saborskim klupama mijenja je Franko Vidović koji u srijedu nije davao prisegu, jer je to učinio ranije.

--------------------------

10:35 - Hrvatski sabor u srijedu je u svoj dnevni red uvrstio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, što su ga predložila 42 zastupnika iz HDZ-a i HSP-AS-a.

Prijedlog se uvrštava u dnevni red odmah bez odlučivanja, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner, citirajući odredbe saborskog Poslovnika.

Vlada sada ima osam dana očitovati se o tom prijedlogu. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Oreškovićeve 'grijehe' zastupnici su pobrojali u šest točaka. Zamjeraju mu da se umjesto gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, da je "držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći". Spočitavaju mu da je, kad je trebalo održavati sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Navode i da je, otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, dodaju, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju i za "potpunu odsutnost volje" da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka, Karamarka i Petrova, o čijoj podršci ovisi njegov mandat.

--------------------------

10:31 - Milivoj Špika u ime kluba Milan Bandić 365 kazao je kako prvo treba rekonstuirati Vladu, a tek ako to ne uspije ići na nove izbore.

- Jesmo li mi odgovorni u obnašanju svojih dužnosti? Izbori su bili prije šest mjeseci, a vlada ne funkcionira kako treba. I što napraviti sad? Mijenjat ćemo konfiguraciju koja bi trebala biti u funkciji građana. Zašto se odjednom dramatizira. Jesmo li odgovorni jer cijelo vrijeme provociramo javnost. Što oni koji sad zazivaju izbore nisu to tražili prije par mjeseci. Sad traže raspuštanje Sabora 'zbog dobrobiti građana'. Nemojte podcjenjivati građane, nisu glupi. Oni koji su izgubili izbore sad ih žele dobiti. U parlamentarnoj demokraciji se pokušava napraviti nova parlamentarna većina, ako to ne uspije tek se onda ide na izbore. Pokažimo javnosti da smo odgovorni – kazao je Špika i zaradio ironični pljesak oporbe.

--------------------------

10:15 - Na HDZ-u je odgovornost da poslušaju što govori i opozicija i većina birača. Prekinite agoniju i ne igrajte se našom sudbinom. Apeliram na Reinera da prijedlog koji smo uputili za raspuštanje Sabora što prije uvrsti na dnevni red. Ne dopustimo da se politički prostor zagađuje. Što prije moramo na izbore – kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

--------------------------

10:05 - Do jučer ste za premijera govorili da je vrhunski profesionalac i da je izvanredno rješenje. Je l' vam neugodno kad smo govorili da nema nikakav legitimitet i da je zalutao u politiku? Je l' vam neugodno što pokušava uvesti kancelarsku diktaturu, što ste Hrvatsku pretvorili u laboratorij? Prekinite ovaj eksperiment i omogućite da prestanemo sramotiti ovu državu – komentirao je nakon stanke SDP-ov Peđa Grbin.

Nansi Tireli kazala je kako su Hrvatski laburisti u Sabor uputi prijedlog za raspuštanje Sabora.

--------------------------

10:02 - HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Damir Krstičević pojasnili su u srijedu kako prijedlog stranke da Sabor opozove premijera Tihomira Oreškovića nisu potpisali jer drže da vodi novim izborima, koji, tvrde, u ovom trenutku nisu dobri za Hrvatsku.

''Nisam potpisao prijedlog zato što to za Hrvatsku u ovakvoj situaciji nije dobro. I vrapci već znaju da je ovo u Europi vrijeme jeftinih kredita i da treba zamijeniti ove skupe kredite za jeftine, realizirati fondove EU, a ići u izbore znači izgubiti ovu godinu da bi se ti poslovi obavili", rekao je Tuđman novinarima u Saboru.

Krstičević je dodao da dijeli Tuđmanovo mišljenje da Hrvatskoj u ovom trenutku treba mir, razboritost i odgovornost. "Trebamo mir, odgovornost, razboritost, da realiziramo ono za što smo dobili povjerenje naših ljudi. Mislim da mi to možemo napraviti i sigurno je da nama u ovom trenutku izbori ne odgovaraju", kazao je.

Dvojac odbacuje tumačenja da su dio nove struje u HDZ-u. "Kada nema različitih mišljenja, onda je to jednoumlje, a kada ima, onda su to nove struje. Trebamo se naučiti da postoje različita mišljenja. Koliko znam, ovdje nije različiti cilj, radi se o putevima kako realizirati te ciljeve. Ova medijska radikalizacija tih razlika po mom mišljenju nije realna", tvrdi Tuđman.

Krstičević je uvjeren da će se u HDZ-u kroz različita mišljenja donijeti kvalitetna odluka "Nama je cilj samo jaka Hrvatska i da naši ljudi bolje i kvalitetnije žive", poručio je Krstičević, dok je Tuđman dodao kako je pitanje hoće li uopće doći do glasovanja o Oreškovićevu opozivu.

--------------------------

09:40 Sabor je danas, u jeku krize vlasti, nastavio zasjedanje iako je opstanak parlamenta upitan jer je zatražen opoziv premijera Tihomira Oreškovića, ali i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

- Sabor se treba sam raspustiti i što prije raspisati prijevremene izbore. Ja kao jedan zastupnik ne mogu utjecati na te procese, ali ako bi bila takva inicijativa naravno da bih ju podupro - kazao je prije početka sjednice za N1 zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Nakon početka sjednice svi saborski klubovi zatražili su stanku zbog trenutne situacije.

Inače, na dnevnom redu je rasprava o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015. AZ obvezni mirovinski fond kategorije A, koji ima najviši stupanj rizičnosti i namijenjen je članovima najmlađe dobi kojima je do umirovljenja više od 10 godina, zadnjeg dana izvještajnog razdoblja brojio je 2.108 članova. Neto imovina Fonda iznosila 195,1 milijun kuna i tijekom godine povećana je za 31 milijun kuna. Tijekom prošle godine ostvaren je prinos od 9,67 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 16,4 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja prošle godine iznosio 10,19 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02